Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut pe un rulaj redus în şedinţa de luni

Bursa a scăzut pe un rulaj redus în şedinţa de luni

Autor: Stefan Musgociu

28.10.2013, 21:11 412

Până luni la ora 16:45, în sistemul Bursei au fost înregistrate 7.436 de ordine de subscriere pentru un volum de acţiuni care depăşeşte de 2,7 ori numărul titlurilor alocate pe această tranşă. Investitorii au alocat, astfel, 760,2 milioane lei (171,2 milioane euro) pentru subscrierile în această tranşă.

Interesul investitorilor a fost ridicat, până luni a fost ultima zi în care micii investitori au beneficiat de discountul de 5% acordat pentru cel mult 10.000 de acţiuni.

Discountul va fi de 3% începând de marţi şi până joi, ultima zi a ofertei. Micii investitori beneficiază de reduceri doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

"Este evident că piaţa de capital nu a avut de mult timp o asemnea vizibilitatea în rândul deţinătorilor de capital. În cazul unei experienţe fericite, probabil că o parte dintre cei care nu sunt deja investitori, vor deveni investitori activi pe bursă. Un argument în plus este faptul că anul viitor se aşteaptă şi alte oferte ale statului. Cred că disconfortul dobânzilor foarte mici (la depozite - n.r.) determină o creştere a apetitului pentru risc, zilele acestea observându-se o migrare a capitalului spre bursă", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Aproape 7.300 de ordine au fost plasate pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni, iar 147 de ordine au fost pentru pachete care depăşesc acest prag.

Investitorii au vizat şi oferta de cumpărare prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, plasând 740 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,427 miliarde de titluri. Oferta a fost suprasubscrisă, astfel, de patru ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135,1 milioane euro).

Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu aproape 22% peste cotaţia la care au încheiat acţiunile FP şedinţa de luni, de 0,7845 lei.

Întrucât atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe ofertele de la Romgaz şi Fondul Proprietatea, tranzacţiile de la bursă au continuat să fie foarte reduse. Puţinii investitori prezenţi în piaţă au realizat operaţiuni de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), cu puţin peste rulajul de vineri, de 14,2 milioane lei (3,2 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu în scădere cu 0,7%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,76% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut foarte uşor, cu 0,1%.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,57% şi, respectiv, cu 0,56%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Aproape 60% din rulajul pieţei, de 14,7 milioane lei, a fost asigurat de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (3 milioane lei), Transelectrica (2,1 milioane lei), Banca Transilvania (1,7 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,6 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa în scădere cu 0,13%, la 0,7845 lei, iar acţiunile Transelectrica au avansat cu 0,23%, la 13,14 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 1,7 milioane lei, faţă de 807.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO