Burse - Fonduri mutuale

Bursa a stat pe loc în primul trimestru: „Nici structura pieţei, nici contextul nu ne sunt favorabile“

Bursa a stat pe loc în primul trimestru: „Nici...

Autor: Radu Bostan

06.04.2015, 00:08 876

Bursa locală a încheiat primele trei luni în stagnare, sub presiunea deprecierii barilului de petrol şi a reorientării atenţiei investitorilor către pieţele ferite de riscuri geopolitice şi ajutate de stimulente monetare din partea băncii centrale a zonei euro.

Începutul de an a subliniat din nou vulnerabilitatea bursei de la Bucureşti la ştirile şi eveni­men­tele din sectorul energetic, de la ieftinirea subită a ţiţeiului la planurile de business ale marilor com­pa­nii din energie. Companiile din pe­trol, gaze şi energie electrică repre­zin­tă împreună în jur de 60% din ca­pita­li­zarea totală a bursei de la Bucureşti.

„Structural piaţa noastră de capital suferă deoarece nu are diversificare. Noi avem energie şi finanţe, niciuna dintre ele nu se află într-un punct fenomenal în prezent. Preţurile în scădere la energie şi petrol afectează atât Petrom, cât şi Fondul Proprietatea, aşadar din start suferă companiile care erau motoare de creştere, pe când sectorul financiar încă nu este pe un trend de apreciere vizibil“, comentează analistul Răzvan Rusu.

BET, indicele de referinţă al bursei, care urmăreşte cele mai lichide 10 com­panii listate, este format în proporţie de 53% din acţiunile compa­niilor energetice. Procentul trece de 70% dacă se iau în calcul şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în al cărui portofoliu activul principal este pro­ducă­torul de petrol OMV Petrom (SNP). Diferenţa este reprezentată de acţiuni ale unor companii din sectorul financiar, respectiv două bănci şi titlurile operatorului bursei.

După ce a stagnat în prima lună a anului, BET a început să urce odată cu intra­rea în sezonul raportărilor finan­ciare, când majoritatea compa­niilor listate au anunţat profituri mai mari, dar şi pe fondul unui reviriment al preţului petrolului. Indicele de referinţă a intrat însă pe un trend descendent spre sfârşitul lunii, când Electrica (sim­bol bursier EL), una dintre principalele com­ponente ale indicelui, a primit vestea că grupul italian Enel a sus­pendat procesul de vânzare al activelor din România. În aceeaşi perioadă, cotaţia barilului de ţiţei a scăzut din nou la nivelul de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO