Burse - Fonduri mutuale

Bursa abia mai pâlpâie, cu tranzacţii de un milion de euro pe zi. La ce mai foloseşte?

Bursa abia mai pâlpâie, cu tranzacţii de un milion de euro pe zi

Autor: Andrei Chirileasa

29.08.2012, 00:03 1634

"Cui mai foloseşte bursa?", este în­tre­barea firească pe care şi-o pu­ne oricine după şedinţa de tran­zac­ţionare de ieri, când pe parcur­sul a aproape şapte ore s-au tran­zac­ţionat acţiuni în valoare de doar un milion de euro.

Circa 160.000 de euro pe oră este valoarea tranzacţiilor pe o piaţă pe care lucrează peste 1.000 de brokeri, analişti şi angajaţi ai bursei şi încă 200 de angajaţi ai CNVM care o supraveghează.

Cei 160.000 de euro în tranzacţii generează venituri de circa 1.200 de euro pe oră, adică mai puţin de un euro pentru fiecare om care lucrează pe piaţă. Cu alte cuvinte, într-o oră un broker nu a câştigat ieri nici banii de cafea.

Ziua de ieri a fost cea mai slabă de pe bursă din ultimele trei luni, o valoare mai mică înre­gis­trându-se pe 28 mai, însă nici într-o zi normală lu­cru­rile nu stau mult mai bi­ne. În august, valoarea me­die zilnică a tranzacţiilor de pe bursă a fost de circa 4,5 mil. euro, faţă de tranzacţii zil­nice de peste 100 mil. eu­ro pe bursa din Polonia.

Nici Fondul Proprieta­tea (FP), listat în ianuarie 2011 cu surle şi trâmbiţe, nu a reuşit să atragă aten­ţia investitorilor străini asupra bursei din România, ti­tlurile fondului intrând în anonimat. De la tran­zacţii şi de peste 10 mil. euro pe zi în primele luni după listare, FP a ajuns la rulaje de sub 500.000 de eu­ro pe zi, cum a fost cazul ieri. Chiar şi aşa, fondul ră­mâne cea mai tranzacţionată acţiune de pe bursă, în condiţiile în care SIF-urile, Petrom sau Banca Tran­sil­va­nia, "vede­te­­le" mai vechi ale bursei abia adună 100.000 de euro pe zi.

Explicaţiile sunt şi ele vechi: investitorii lipsesc, listările sunt inexistente, este perioadă de concedii, iar pe plan extern inves­tito­rii sunt tot mai neîncre­ză­tori în soluţiile propuse de li­derii politici la criza da­to­riilor statelor din zona euro şi la recesiunea economică.

Fondurile de pensii, care ar fi trebuit să aducă bani noi pe bursă, se plâng că nu au suficiente alter­native pe piaţa locală şi pleacă cu banii pen­sionarilor pe bursele externe, iar fondurile mu­tua­le care investesc pe bursă sunt ca şi inexistente, pen­tru că românii nu vor să-şi mai asume riscurile in­vestiţiilor în acţiuni după ce au pierdut bani în ulti­mii cinci ani.

Bursa şi brokerii se uită ca şi acum zece ani la stat ca să listeze companii noi, dar nu au reuşit în ulti­mii patru ani să mai convingă nicio companie pri­vată ca să facă pasul pe bursă. În schimb, con­tinuă să plece companii reprezentative, precum Azo­mureş.

Noii conducători ai bursei de la Bucureşti ţin­teau la începutul anului să devină un hub financiar în regiune, la concurenţă cu Polonia. În schimb, bur­sa seamănă tot mai mult cu o tarabă goală, fără marfă şi fără bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO