Burse - Fonduri mutuale

Bursa dă drumul la speculaţii pe bursă. Între timp, piaţa rămâne fără acţiuni în valoare de 872 milioane lei. Deşi aduce cele mai mari randamente la dividende din lume, bursa de la Bucureşti este statică şi fără lichiditate

Bursa dă drumul la speculaţii pe bursă. Între timp,...

Autor: Dan Grigore Ivan

29.07.2016, 00:08 2740

Bursa de Valori a ieşit din monotonie în ultimele două zile fiind atinsă de două operaţiuni majore: răs­cumpărarea unor ac­ţiuni în valoare totală de 872 mi­lioane lei la trei companii (Fondul Pro­prie­ta­tea, Albalact, SIF Banat-Crişa­na) şi apro­barea introducerii de pe 2 august a unor tranzacţii mai sofis­ticate: împru­mu­turile de acţiuni, cumpărarea în mar­jă sau vânzarea în lipsă când piaţa scade.

Operaţiunile de răscumpărare de acţiuni sau preluarea unor companii fac parte din mersul curent al unei burse, dar în cazul celei de la Bucureşti nu toţi banii pe care îi vor primi investitorii vor rămâne în România.

Fondul Proprietatea pune pe masă 484 milioane lei (în urmă cu câteva săptămâni a luat un credit de 1 mld. lei de la BRD) pentru a-şi răscumpăra 5,24% din capital. Principalul acţionar al FP este fondul american de investiţii Elliott.

Compania românească Albalact „s-a predat“ grupului francez Lactalis, care oferă 342 milioa­ne lei. SIF Banat-Crişana vrea să îşi răscumpere 5% din capital, pentru care oferă 46,4 milioane lei.

Bursa de la Bucureşti este statică, investitorii preferând să ţină acţiunile în adormire şi să câştige din dividende, pia­ţa de la Bucureşti oferind cele mai ma­ri dividende din lume, conform fir­mei germane de consultanţă Berenberg.

În încercarea de a anima piaţa şi de ai trezi pe investitori şi brokeri, bursa introduce puţină „speculaţie“ prin noile instrumente care vor da posibilitatea de a câştiga sau de a pierde mai mult.

Volumul de tranzacţionare a scăzut puternic în acest an dacă nu se iau în considerare tranzacţiile speciale pe Romgaz.

Deşi dobânzile la bănci sunt extrem de reduse, 1-2% pe an la lei şi „zero şi ceva la sută“ la euro, foarte puţini deponenţi renunţă la siguranţa unui depozit pentru a veni pe bursă, unde pot câştiga mai mult din randamentul divi­dendelor, dar pot pierde din scăde­rea valorii acţiunilor. Deşi Romgaz a oferit un ran­dament al dividendelor ridicat, între 7 şi 10%, preţul acţiunii a scăzut cu 16% de la începutul anului.

Brokerii spun că aceste noi instru­mente introduse de Bursă vor dina­miza piaţa, dar să nu ne facem iluzii. Bursa are nevoie de noi companii, şi mai ales, de firme private pentru a stârni interesul investitorilor.

O şansă ar fi includerea României în categoria pieţelor emergente, care ar permite intrarea la Bucureşti a unor alte clase de investitori, ceea ce ar îm­bunătăţi lichiditatea şi ar duce la creş­terea preţului acţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO