Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a încheiat o nouă săptămână de coşmar. Pierderile investitorilor s-au mărit. Brokerii sunt însă optimişti: nu văd motive de prăbuşire. Deocamdată

Bursa de la Bucureşti a încheiat o nouă săptămână...

Autor: Cristian Hostiuc

15.01.2016, 18:47 2616

Bursa de la Bucureşti a încheiat o nouă săptămână de scăderi, principalul indice BET marcând o cădere de 9,5% faţă de începutul anului, ceea ce va face viaţa brokerilor şi a investitorilor în acest an destul de dificilă.

Din cauza Chinei, iar mai nou din cauza datelor proaste economice proaste din Statele Unite, pieţele bursiere din întreaga lume văd numai roşu în faţa ochilor, iar investitorii încearcă să îşi reducă pierderile cât mai mult, accelerând vânzările de acţiuni.

Nicio mare piaţă din lume nu mai reprezintă un refugiu, având în vedere scăderile de peste tot, începând de la acţiuni, obligaţiuni, până la materii prime.

La Bucureşti, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, cea mai lichidă acţiune de pe piaţă, are un minus de 9,2% faţă de începutul anului.

Nici Fondul Proprietatea nu rezistă, cu toate că administratorul a anunţat un nou plan de răscumpărare de acţiuni care ar trebui să susţină preţul în piaţă.

Indicele pe energie BET-NG consemnează un minus de 8,1%, cu o scădere accelerată pe Petrom, care a coborât vineri spre 0,25 lei/acţiune, faţă de 0,29 lei la începutul anului.

Din cauza scăderii preţului petrolului, dar mai ales ale previziunilor care indică prăbuşirea barilului spre 20 de dolari, faţă de 30 de dolari acum, acţiunile Petrom sunt aruncate în piaţă de investitori, cu toate că au pierdere pe ele.

Nici acţiunile băncilor, performerele anului trecut, nu mai rezistă sentimentului prost de pe pieţele bursiere. Banca Transilvania, care anul trecut a crescut cu 40% şi a ajuns la 2,5 lei, acum a scăzut la sub 2,2 lei, cu toate că SIF Moldova, al doilea acţionar a reintrat la cumpărare, iar directorul general al băncii, Omer Tetik, a achiziţionat şi el un pachet de acţiuni.

Şi acţiunile BRD au scăzut în acest an, vineri consemnând un minus de 0,48, iar de la începutul anului o scădere de aproape 10%.

Acţiunile Romgaz trăiesc din minim istoric în minim istoric.

Brokerii de la Bucureşti îşi fac curaj şi încearcă să fie optimişti, pentru că nu le pot vinde investitorilor varianta „sell” tot.

„Cred că a fost doar o mică panică. Nu văd motive de prăbuşire. Deocamdată”, a menţionat un broker.

Pe piaţa valutară de la Bucureşti încă este linişte, cu toate că euro a câştigat puţin teren în faţa leului, de la 4,52 la 4,53 lei/euro.

Singurl indicator cu rezultate pozitive din acest an este indicele ROBOR, care urmăreşte evoluţia dobânzilor pe piaţă la lei, de pe piaţa interbancară şi care a atins minime istorice. La trei luni, indicele ROBOR, indicator de referinţă în creditare a ajuns la 0,92% pe an, ceea ce va reduce factura de plată a celor care au credite în lei.

Dacă pieţele bursiere vor rămâne pe scădere s-ar putea ca investitorii să intre în panică, pentru că mulţi investesc la Bursă, luând împrumuturi ca să cumpere titluri financiare şi să speculeze în marjă. În momentul în care pieţele se întorc, un investitor trebuie să vândă, indiferent de preţ pentru a acoperi marja, ceea ce accelerează vânzările de acţiuni din toată piaţa.

Bursa din China, care s-a dublat în criză se bazează foarte mult pe speculaţii cu ajutorul împrumuturilor şi de aceea este foarte greu de oprit o cădere atunci când se întâmplă. Partidul Comunist din China a dat dispoziţii să se cheltuiască sute de miliarde de dolari pentru a se opri prăbuşirea pieţei bursiere, care a început în vara anului trecut, dar fără rezultat.

Încetinirea economică din China şi haosul bursier a lovit în plin piaţa de materii prime care a ajuns un coşmar pentru marii jucători din domeniu, care au ajuns să îşi vândă „bijuteriile din casă” pentru a acoperi datoriile.

Previziunile analiştilor privind acest an bursier nu sunt tocmai optimiste, mai ales că Banca Centrală din Statele Unite a reînceput să crească dobânda la dolar, ceea ce a scos banii din marile pieţe emergente-Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud, China.

Norocul Bursei de la Bucureşti este că nu conteză în economia globală, fiind o piaţă mult prea mică şi prea nelichidă, care nu permite ieşirea investitorilor atât de uşor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO