Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere, fără un efect vizibil al anunţului BCE

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere, fără un...

Autor: Marius Oncu

22.01.2015, 19:19 233

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,4%, după o scădere de 0,1% în şedinţa precedentă. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Principalii indici ai bursei de la Bucureşti se aflau în urcare cu 0,3% înainte de anunţarea programului de achiziţie de obligaţiuni.

BCE va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, a anunţat joi preşedintele băncii Mario Draghi.

Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

"Probabil o să dureze o zi doua până se va simţi un impact al deciziei BCE şi la Bucureşti. Mă aştept la un interes mai mare la cumpărare în perioada următoare. Se apropie şi perioada rezultatelor financiare şi piaţa se poziţionează în acest context. În şedinţa de azi a fost un interes mai ridicat pentru acţiunile OMV Petrom, cu volume mai mari", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Răileanu.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 41,3 milioane de lei (9,16 milioane de euro), sub media zilnică de anul trecut, de peste 50 de milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 7,88 milioane de lei, care include un transfer de tip deal de 1,3 milioane de lei. Acţiunile Fondul Proprietatea, cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai bursei, au crescut cu 0,2%.

Şi titlurile OMV Petrom (SNP) au consemnat un rulaj ridicat, de 7,6 milioane de lei, creşterea fiind de 0,2%. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiunile OMV Petrom include şi două operaţiuni pe piaţa deal în valoare de 1,2 milioane de lei.

În sectorul bancar, titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 1,6%, în urma unor operaţiuni de 6,64 milioane de lei, în timp ce Banca Transilvania (TLV) a scăzut cu 0,1%. Tranzacţile cu acţiunile Banca Transilvania s-au ridicat la 4,44 milioane de lei.

Acţiunile băncii austriece Erste Group Bank (EBS), proprietarul BCR, au închis la un preţ mai mare cu 3,5% faţă de miercuri.

În sectorul energetic, titlurile Romgaz (SNG) au stagnat, Transgaz (TGN) a avansat cu 0,8%, iar Transelectrica (TEL) a urcat cu 0,3%. Rulajul acţiunilor Transgaz s-a ridicat la 3,4 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei printr-un deal, în timp ce lichiditatea Transelectrica a totalizat 1,6 milioane de lei, cu o contribuţie de aproape 800.000 de lei a unei operaţiuni deal.

Indicele BET NG, al companiilor din energie, a avansat cu 0,4%, în linie cu piaţa, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,6%.

Acţiunile SIF-urilor au înregistrat joi creşteri puternice, cu un avans de 4,6% în cazul SIF Moldova (SIF2). În urcare semnificativă au închis şi SIF Oltenia (SIF5), cu 2,2%, SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 2%, şi SIF Transilvania (SIF3), cu 1,8%.

SIF Muntenia (SIF4) a avut cea mai slabă evoluţie, cu un avans de doar 0,1%.

Indicele BET XT a crescut cu 0,7%, iar BET BK cu 1,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au închis în creştere, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat programul de achiziţie de obligaţiuni, în linie cu aşteptările pieţei.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,7%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,4%.

În Europa Centrală, piaţa de capital de la Budapesta a urcat cu 1,3%, iar cea de la Varşovia cu 1,2%, în timp ce bursa de la Praga a crescut cu 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO