Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a intrat cu minus în noul an

Bursa de la Bucureşti a intrat cu minus în noul an

Autor: Roxana Pricop

05.01.2016, 00:04 242
Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,36% în şedinţa de luni 4 ianuarie, prima zi de tranzacţionare din noul an, pe volume reduse. Evoluţia pieţei locale de acţiuni a fost în linie cu principalele pieţe europene de ac­ţiuni, care au scăzut şi cu 4% în şedinţa de ieri, drept reacţie la pră­­buşirea bursei chineze cu 7%.

Investitorii de la bursa din Bucureşti au tranzacţionat acţiuni în valoare de 7,6 mil. lei (1,7 mil. euro), potrivit in­for­maţiilor disp­o­ni­bile ieri la ora 17:50. Rulajul redus indică faptul că investitorii instituţionali străini au fost puţin activi în piaţă în şedinţa de ieri, investitorii locali fiind cei care au făcut ieri piaţa. Spre comparaţie, în prima şedinţă a anului bursier 2015 (5 ianuarie), rulajul cu acţiuni pe piaţa principală a BVB a fost de 35 mil. lei (8 mil. euro). Doar trei acţiuni au raportat ieri tranzacţii mai mari de un milion de lei. Mai exact, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au atras tranzacţii de 2,34 mi­lioane de lei, fiind cele mai tran­zac­ţionate în şedinţa de ieri.

Cu titlurile Fon­du­lui Pro­prie­tatea (FP), in­vestitorii au derulat tran­zacţii de 1,1 mi­lioane de lei, iar titlurile Romgaz (SNG) au atras tranzacţii de circa un milion de lei. Acţiunile TLV au scăzut cu 2,26% în prima şedinţă de tranzacţionare a anului, titlurile FP s-au corectat cu 1,1%, iar Romgaz a scăzut cu 1,65%.

În topul creşterilor ieri pe bursă au fost acţiunile mai puţin lichide ale TMK Artrom care s-au apreciat cu 3,7% pe un rulaj de doar 36 de lei, urmate de acţiunile Prebet Aiud cu un avans de 3,2% şi cele ale Artego cu un câştig de 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO