Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a marcat cea mai bună evoluţie din regiune, după măcelul din august

Bursa de la Bucureşti a marcat cea mai bună evoluţie...

Autor: Roxana Pricop

01.10.2015, 00:03 219
Bursa de la Bucureşti a avut cea mai bună evoluţie din regiune în ultima lună, marcând un modest câştig de 0,3% faţă de pierderi şi de 6% marcate de restul burselor din Europa Centrală şi de Est.

Indicele BET, prin­ci­pala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce include cele mai lichide zece acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală, s-a apreciat cu 0,3% în ultima lună (29 august - 29 septembrie) şi are şanse mari să închidă luna septembrie pe plus. În august, bursa de la Bucureşti a pierdut 8% din valoare, aceasta fiind cea mai slabă lună august din ultimii patru ani.

Spre comparaţie, a doua cea mai bună „performanţă” din regiune în septembrie este cea a bursei de la Budapesta, care a scăzut cu 1,8%. A treia clasată este bursa de la Sofia, cu un minus de 2,5%. Bursa poloneză a scăzut cu 4,7%, iar cea din Praga are un minus de peste 5%. Investitorii de la bursa din Viena au văzut cum în ultima lună indicele ATX, principala referinţă, a virat cu 6% spre nord.

Evoluţia mai bună a bursei de la Bucureşti din ultima lună a avut loc însă pe o lichiditate redusă. Exceptând şedinţa de ieri, rulajul me­diu zilnic cu acţiuni a fost în luna septembrie de 4,3 milioane de euro. Ru­lajul redus in­dică un număr mic al investitorilor prezenţi în piaţă.

Spre comparaţie în aceeaşi perioadă a anului trecut, rulajul mediu zilnic a fost de circa 10 milioane de euro.

Din rândul acţiunilor li­chide, cel mai bine au evo­luat titlurile Banca Tran­sil­vania (TLV), cu un plus de 6,6%, şi cele ale SIF Tran­sil­vania (SIF3), cu un câştig de 5% în ultima lună. Cea mai slabă evoluţie, din rân­dul acţiunilor lichide, au avut-o titlurile Electrica cu un minus de 5% şi cele ale Transgaz cu un minus de 3%.

Spre deosebire de bursa de la Bucureşti, inclusă în categoria pieţelor de frontieră, pieţele de acţiuni din Polonia, Cehia şi Un­garia sunt cu o treaptă mai sus, în categoria pieţelor emergente. Senti­men­tul investitorilor interna­ţionali faţă de pieţele emer­gente de acţiuni este dominat de îngrijoare pentru că aceştia se aşteaptă ca o po­ten­ţială majorare de dobân­dă de către Banca Centrală a SUA să afecteze în principal pieţele emergente.

Bursele mature sunt pe minus. Indicele american S&P 500 are un minus de 5%, indicele german DAX a pierdut 8%, în special din cauza scandalului de la Volks­wagen. Japonia are un minus de 11%, iar China are un minus de aproape 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO