Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a redevenit in ultima luna o masina de facut bani

Bursa de la Bucuresti a redevenit in ultima luna o masina de facut bani
02.04.2009, 20:55 37

Bursa de la Bucuresti continua revenirea in forta dupa perioada glaciara din ultimul an, bancile si SIF-urile conducand cea mai buna evolutie a pietei locale din ultimii ani.

Indicele BET a castigat ieri inca 5,8%, iar SIF-urile au crescut in medie cu 6,4% si au facut deja uitate corectiile de la sfarsitul saptamanii trecute. Actiunile bancare au facut spectacol, inregistrand cresteri de 13% pe Banca Transilvania (TLV), 10% pe Erste Bank (EBS) si 4,8% pe BRD.
Fata de minimele de la sfarsitul lunii februarie, principalele actiuni de la Bucuresti au castigat in medie 40%, una dintre cele mai mari cresteri inregistrate in ultimii ani pe Bursa intr-o perioada de ceva mai mult de o luna. In urma acestei reveniri, piata se apropie cu pasi repezi de nivelurile de la inceputul anului, iar unele actiuni au trecut deja pe plus. Ieri a fost randul Erste Bank, care a castigat 100% fata de minimul atins in februarie. BRD a crescut cu aproape 77% fata de minim, in timp ce Petrom a urcat cu 46%.
Brokerii continua sa fie prudenti si nu se grabesc sa proclame revenirea Bursei, insa admit ca in ultima perioada investitorii straini s-au simtit tot mai mult la cumparare, drept dovada si rulajele tot mai mari din ultimele saptamani.
"Cele mai vizate actiuni in ultima perioada au fost BRD, Banca Transilvania, SIF Moldova si SIF Oltenia, precum si Petrom. O astfel de structura a lichiditatilor sustine varianta intrarii la cumparare a strainilor. Majoritatea acestor investitii de portofoliu sunt cu precadere desfasurate de investitorii institutionali", crede Adrian Manaila, directorul general al firmei de brokeraj Eldainvest.
Preturile scazute ale actiunilor la sfarsitul lunii februarie, dupa doua luni de caderi dramatice, incheierea acordului cu FMI, dar si profiturile record raportate de bancile locale si dividendele distribuite de acestea au crescut atractivitatea pietei locale pentru fondurile straine, acestea uitand pentru moment de riscuri si facandu-si simtita prezenta la cumparare.
"E clar ca exista un interes mai mare si pentru piata romaneasca, interes care nu exista in urma cu doua luni. Si faptul ca unele companii mari au anuntat dividende contribuie la imbunatatirea perceptiei", spune Bogdan Campianu, directorul departamentului de piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital&Investment.
El crede ca si acordul cu FMI are un rol in evolutia din ultima perioada a Bursei, pentru ca "era ceva ce investitorii straini ar fi vrut sa vada, iar acum ii face sa se simta mai confortabil".
De altfel, dupa incheierea acordului cu FMI s-a observat si o apreciere semnificativa a monedei nationale in raport cu euro, cursul coborand ieri sub nivelul de 4,22 lei/euro, fata de aproape 4,3 lei/euro la inceputul lunii martie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO