Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a urcat cu 12,4% în primul trimestru, cel mai ridicat ritm de creştere din rândul burselor europene

Bursa de la Bucureşti a urcat cu 12,4% în primul...

Autor: Liviu Popescu

02.04.2018, 11:42 401

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa românească, a urcat cu 12,4% în primul trimestru din 2018 şi a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere din rândul burselor UE, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Bloomberg. Spre comparaţie, locul doi a fost ocupat de bursa din Praga cu un plus de 4,3%.

Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră, a urcat cu 3% doar în luna martie şi a înregistrat cel mai ridicat avans din rândul burselor europene, pe locul doi fiind indicele PX al bursei din Cehia cu un plus de 0,3%. Spre comparaţie bursa de la Varşovia, cea mai mare din regiune, a scăzut cu 2,7% în luna martie, iar de la începutul anului are minus 6,4%.

Avansul bursei de la Bucureşti vine în contextul dividendelor anunţate de companiile listate, dar şi pe fondul intenţiei statului de a solicita aproape integral profiturile companiilor din subordine, ceea ce ar însemna dividende generoase pentru investitori.

“La fel ca şi anul trecut, companiile de stat din energie au randamente mari, cele mai bine poziţionate dintre ele fiind Romgaz şi Nuclearelectrica. Totuşi, dintre companiile de stat, Transelectrica şi Electrica au avut un an 2017 slab, iar Transgaz va încerca şi în acest an să evite acordarea a 90% din profit sub formă de dividende”, spun analiştii de la Prime Transaction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO