Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti aşteaptă să intre pe o nouă orbită

Bursa de la Bucureşti aşteaptă să intre pe o nouă...

Autor: Luiza Chiroiu

05.02.2015, 16:17 1077

"Îndeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre se îndreaptă spre includerea pe lista de aşteptare dacă nu în acest an, atunci anul viitor. Între timp, vrem să avem o piaţă a acţiunilor mai extinsă, datorită programului de privatizări", a declarat Sobolewski.

Sobolewski se aşteaptă ca patru companii să se listeze pe bursa de la Bucureşti în acest an. El a precizat că Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti ar putea să se listeze pe bursă în 2015, în timp ce Hidroelectrica ar putea începe să vândă acţiuni spre sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor.

"Este important să menţinem percepţia că vor exista noi active disponibile pe piaţă", a afirmat Sobolewski.

Anul trecut, Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operaţiune realizată vreodată pe piaţa românească.

În luna octombrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat că guvernul va continua programul de listare pe bursă a unor pachete de acţiuni la companii de stat, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Companiei Energetice Oltenia şi Portul Constanţa.

Sobolewski apreciază că debutul noului sistem de tranzacţionare la sfărşitul acestei luni, care permite companiilor cu o capitalizare de peste 250.000 de euro să vîndă acţiuni şi să atragă bani de la investitori, va încuraja listarea mai multor companii.

În prezent, BVB este clasificată drept "piaţă de frontieră" în indicele MSCI, unde este reprezentată prin cinci companii, şi anume Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN).

Cu o capitalizare de piaţă de 19 miliarde de dolari, bursa de la Bucureşti este de nouă ori mai mică decât bursa poloneză.

MSCI ia în considerare dezvoltarea economică a unei ţări, dimensiunea pieţei de capital, nivelul lichidităţii de pe respectiva piaţă şi accesibilitatea pieţei pentru a plasa ţările în una dintre cele trei categorii: piaţă de frontieră, piaţă emergentă şi piaţă dezvoltată.

Pentru a obţine statutul de piaţă emergentă, o ţară trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care se numără şi existenţa a cel puţin trei companii cu o capitalizare de piaţă de minimum 1,26 miliarde de dolari, o capitalizare bursieră a free float-ului de minimum 630 de milioane de dolari şi un indicator de lichiditate (ATVR) care să fie de cel puţin 15%. De asemenea, pentru a putea fi clasificată drept emergentă, o piaţă trebui să aibă un grad ridicat de deschidere către investitorii străini, un cadru instituţional stabil, precum şi un cadru operaţional eficient.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO