Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti, cea mai rapidă recuperare din Europa după „lunea neagră“

Bursa de la Bucureşti, cea mai rapidă recuperare din...

Autor: Radu Bostan

10.09.2015, 00:03 991
Bursa de la Bucureşti (BVB) a crescut cu peste 5% din 24 august, zi considerată lunea neagră, şi până în prezent, raportând cel mai rapid avans dintre principalele burse europene. Lichiditatea a revenit în şedinţa de ieri la normal susţinută de tranzacţiile cu Fondul Proprietatea (FP) şi o serie de deal-uri cu acţiunile Romgaz.

Indicele BET a urcat cu 5,6% de la minima anului atinsă pe 24 august până în prezent, dar mai trebuie să crească cu încă 1,4% pentru a recupera terenul pierdut în minicriza pornită în august pe bursele chineze.

Rulajul a urcat ieri la 32 milioane de lei, maximul acestei luni şi de peste două ori mai mari decât în urmă cu două zile. O treime din rulaj a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile FP, în contextul demarării unui nou program de răscum­părare a acţiunilor. Opt tranzacţii negociate (deal) cu trei acţiuni, anume Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi BRD, au mişcat în piaţă 7,2 milioane de lei, adică 22% din rulajul total.

Pe pieţele străine, acţiunile sunt încă în recuperare după corecţiile dure suferite la sfârşitul lunii august. Bursa din Shanghai, care s-a aflat la originea crizei, se află în continuare cu 7,5% sub nivelul de dinaintea „lunii negre“, deşi în ultimele zile a crescut uşor prin intervenţia statului chinez.

În Europa, bursele şi-au revenit rapid cu ajutorul programului de relaxare monetară derulat de Banca Centrală Europeană (BCE). Indicele Euro Stoxx 50, care urmăreşte evoluţia celor mai mari 50 de companii listate în 12 state din zona euro, se află pe plus cu 1% faţă de nivelul de dinaintea crizei. Indicele DAX al bursei germane se află cu 2,6% peste cotaţia de dinaintea crahului, iar indicele CAC40 de la Paris este cu 1,5% deasupra nivelului ante­rior.

În Europa Centrală şi de Est, bursa de la Bucureşti se află pe plus, în timp ce indicele polonez WIG se află în continuare cu 1,8% sub cotaţia de dinaintea „lunii negre“, indicele vienez ATX este pe roşu cu 0,17%, iar indicele BUX al bursei din Budapesta mai are de recuperat 4,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO