Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti e printre cele mai subevaluate din lume

Bursa de la Bucureşti e printre cele mai subevaluate din...

Autor: Roxana Pricop

23.12.2014, 00:07 2237
Bursa de la Bucureşti este printre cele mai ieftine pieţe de acţiuni din lume, fiind subevaluată atât în comparaţie cu bursele vecine din Polonia şi Ungaria, cât şi în comparaţie cu pieţele mature din SUA şi Germania. Subevaluarea cal­cu­la­tă prin indicatorul PER semnali­zea­ză faptul că investitorii cer discount-uri pen­tru a-şi plasa banii în acţiuni.

Indicele bursier BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce redă evoluţia celor mai lichide zece companii, are un indicator PER (Price to Earnings Ratio) de 6,9. Altfel spus, un investitor trebuie să aştepte aproape şapte ani pentru a-şi recupera investiţia din profiturile celor zece companii din indicele BET. Cu cât PER-ul este mai ridicat, cu atât durează mai mult recuperarea investiţiei, iar acţiunea este supraevaluată (scumpă). Bursa din Polo­nia are un PER de 19, bursa din Un­garia are un PER de 132, iar bursa din Austria are un PER de 72.

„Bursa de la Bucureşti face cu greu rulaje zilnice cu acţiuni mai mari de 10 milioane de euro. Un rulaj similar este făcut de o singură acţiune, OTP Bank, într-o singură zi pe bursa din Buda­pesta. Investitorii străini sunt cei care fac piaţa la Bucureşti şi cer discounturi pentru lichiditatea redusă. Această situaţie se vede în indicatorii de evaluare a pieţei“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare al BCR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO