Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti închide 2015 cu cea mai slabă evoluţie din ultimii patru ani. Petrom şi Romgaz - marile dezamăgiri. Banca Transilvania a fost vedeta ringului

Bursa de la Bucureşti închide 2015 cu cea mai slabă...

Autor: Roxana Pricop

30.12.2015, 15:59 1293

Indicele BET, principala referinţă a bursei, are un minus de 1,8% cu doar câteva ore înainte de închiderea anului bursier, pregătindu-se să marcheze cel mai slab an din 2011 încoace. Nici dividendele plătite de companiile din BET nu au adus mare consolare investitorilor care îşi pun acum speranţele într-un 2016 mai bun.

Azi este ultima zi bursieră din anul 2015, tranzacţiile urmând a fi reluate luni, 4 ianuarie –prima zi din anul bursier 2016.

Acţiunile bancare au marcat cele mai mari creşteri din indicele BET: BRD are un plus de 35%, în timp ce Banca Transilvania s-a apreciat cu 43% pe bursă în acest an. Îmbunătăţirea re­zul­tatelor financiare alături de tran­zac­ţia prin care Banca Transilvania a pre­luat Volksbank România au fost mo­toarele din spatele aprecierii acţiunilor.

La extrema opusă se află acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz. Titlurile Pe­trom s-au ieftinit cu peste 28% în acest an, trase în jos de rezultatele financiare afectate de prăbuşirea cotaţiilor bari­lu­lui de petrol la minimele ultimilor şapte ani. În cazul Romgaz, dividendele cu un randament de circa 10% nu au acoperit de­precierea acţiunilor. Scă­derea con­sumului intern de gaze s-a văzut în re­zul­tatele financiare ale com­paniei, astfel că investitorii cotează acţiunile Rom­gaz la un preţ mai mic cu 25% decât cel afişat la începutul anului.

Transelectrica, vedeta anului 2014 pe bursă cu un câştig de 85%, s-a ieftinit în acest an cu 0,5%.

Tranzacţiile cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti au scăzut în acest an cu circa 30%, până la o medie zilnică de 8 mi­lioane de euro. Spre comparaţie, pe bursa din Budapesta, tranzacţiile cu acţiuni au fost în acest an de 27 mil. euro/zi, la Praga de 25 mil. euro, iar la Varşovia media zilnică a fost de 190 mil. euro. Capitalizarea totală a com­paniilor listate pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti a urcat la 146 miliarde de lei (32 mld. euro), cu peste 8% mai mult decât la finalul anului 2014.

Un contribuitor important la creş­terea capitalizării bursiere a fost grupul austriac Erste Bank, acţionarul BCR, ale cărui acţiuni s-au apreciat cu 46% în acest an pe bursa locală. Banca a ajuns la o capitalizare de 56,3 miliarde de lei, re­prezentând 38% din capitalizarea bursieră a BVB.

 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO