Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti, lovita in plin de criza din America

Bursa de la Bucuresti, lovita in plin de criza din America
16.09.2008, 20:23 49

Falimentul Lehman Brothers si posibila prabusire a gigantului American International Group (AIG) au trimis unde de soc pe pietele financiare din toata lumea.

Bursa de la Bucuresti a scazut cu peste 7%, cea de la Moscova a trebuit sa fie inchisa din cauza scaderii cu peste 15% a celor mai importante actiuni. In Europa, bursele au continuat sa scada, trase in jos de actiunile companiilor de asigurari si ale bancilor.

In acest context, bancile centrale au incercat din rasputeri sa readuca stabilitatea pe piete prin pomparea de miliarde de euro in sistemul financiar, insa fara succes. AIG cauta cu disperare fonduri in valoare de 70 de miliarde de dolari necesare pentru a se mentine pe linia de plutire, iar actiunile sale erau ieri la ora 17 (ora Romaniei) in scadere pe bursa cu circa 50%, pana la 2 $, ceea ce inseamna un nivel de 35 de ori mai scazut decat in urma cu un an.

Banca britanica Barclays se numara printre institutiile care profita de pe urma acestei crize, anuntand ca a ajuns la o intelegere in ceea ce priveste achizitia anumitor active ale Lehman Brothers, banca intrata in faliment la inceputul saptamanii.

Pe pietele internationale criza de lichiditati a impins dobanzile la dolar pana la varfuri istorice de 10%-13% pe an, in conditiile in care dobanda-cheie a bancii centrale a Statelor Unite (Fed) este de la 2% pe an.

Atat Banca Centrala Europeana, cat si Fed au injectat ieri fonduri de mai multe zeci de miliarde de euro pentru a evita blocarea pietelor financiare. Pe plan local, dobanzile au coborat usor, in conditiile in care piata monetara este foarte putin dezvoltata si nu are conexiuni cu circuitul international.

Leul a avut de asemenea o reactie moderata, in contextul in care expunerile directe ale investitorilor straini erau deja foarte mici, iar iesirile de valuta nu sunt insemnate.

Totusi, piata reactioneaza cu nervozitate, iar leul urmareste tendinta regionala de depreciere.

Bursa de la Bucuresti a resimtit ieri din plin cutremurul de pe pietele financiare internationale, inregistrand cea mai dramatica scadere zilnica din ultimii trei ani si jumatate, din cauza prabusirii titlurilor din sectorul financiar.

Indicele BET al celor mai importante zece companii listate a pierdut 7,1%, cea mai mare scadere zilnica din martie 2005 pana in prezent, in conditiile in care actiunile BRD, cea mai mare banca romaneasca listata, s-au prabusit cu 13%, iar Broker Cluj si Biofarm Bucuresti, alte doua actiuni din componenta indicelui BET, au pierdut peste 13%.

Scaderea indicelui BET ar fi putut fi si mai mare daca titlurile Bancii Transilvania nu ar fi fost suspendate de la tranzactionare.

SIF-urile au pierdut si ele ieri aproape 9%.

"Practic, crahul la noi deja a avut loc. Analistii considerau ca atunci cand vor incepe falimentele este posibil sa se termine si criza internationala, ceea ce ar putea avea ca efect cel putin o oprire a caderii burselor pe plan extern si implicit si la noi", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Deocamdata, falimentele din SUA nu au generat decat panica si o retragere si mai agresiva a capitalurilor de pe burse. Toate pietele europene au fost puternic lovite ieri de vanzari puternice, mai accentuate insa in Europa Centrala si de Est, unde piata austriaca a pierdut 4%, iar Bursa din Cehia a scazut cu 3,7%.

Recordul a fost atins insa pe Bursa de la Moscova, care s-a prabusit cu 15%, scadere care a determinat oprirea tranzactiilor. De altfel, piata ruseasca a fost cel mai puternic lovita de scaderi in ultimele doua luni, pierzand mai mult de jumatate din capitalizare.

Autoritatile pietei de capital din Romania nu sunt insa ingrijorate de criza pietelor internationale, asteptand in continuare o revenire.

"Avand in vedere ca piata de capital a Romaniei este o componenta a pietei europene, impactul resimtit la Bursa de Valori Bucuresti este unul normal. Consideram ca impactul negativ nu va fi de lunga durata. Argumente sunt atat de natura interna: cresterea economica peste asteptari, semnalul favorabil dat de diminuarea ratei inflatiei in luna august, rezultatele financiare pe primul semestru ale emitentilor ale caror actiuni sunt tranzactionate la BVB, precum si de natura internationala, cum ar fi semnalul favorabil privind evolutia pretului petrolului", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

Prabusirea din ultima saptamana a luat insa de pe Bursa peste 4 mld. euro.

Ce se va intampla pe piata bancara? "Este inca prematur pentru a evalua posibilele efecte ale crizei internationale pe plan local. Trebuie sa mai treaca timp, sa vedem cum se comporta bancile locale si populatia", spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

Bancile locale sunt puternic dependente de finantarile atrase de la actionarii lor din strainatate, in conditiile in care creditele acordate depasesc depozitele atrase de la clientela cu peste 10 miliarde de euro.

Grupul AIG, care ar putea fi urmatoarea victima a crizei, potrivit analistilor, detine in Romania doua companii de asigurari - AIG Romania si AIG Life - si un fond de pensii, cu peste 270.000 de clienti. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a precizat ieri ca turbulentele financiare de la nivel international nu pun in pericol in niciun fel piata pensiilor private din Romania.

"Dificultatile de ordin financiar prin care trec marile institutii financiare din SUA prezente, intr-o forma sau alta, pe piata pensiilor private din Romania nu aduc atingere fondurilor de pensii administrate privat sau contributiilor participantilor. Sistemul de pensii private din Romania pune accent pe siguranta participantilor, iar cele mai importante elemente de siguranta ale sistemului deriva din protectia pe care legislatia o ofera participantului", au spus oficialii CSSPP. Ei afirma ca banii din conturile fondurilor de pensii sunt la adapost de problemele prin care ar putea trece administratorul, pentru ca exista o separare clara a activelor fondurilor de cele ale administratorilor. De asemenea, nicio operatiune cu banii clientilor nu poate fi realizata fara acordul administratorului, care este supravegheat de BNR.

"Nu cred ca exista un impact al crizei asupra sistemului de pensii private. Pensiile private sunt o necesitate, nu o inventie romaneasca, exista peste tot in lume. Pensiile private sunt pe termen lung, de 15 - 30 de ani, deci o conjunctura negativa, cum este cea de astazi, pe termen scurt, nu le poate afecta", considera Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. Vor fi afectate fondurile de pensii private din Romania, aflate abia la inceput, de criza? "Nu cred pentru ca deocamdata performanta fondurilor de pensii este buna raportat la turbulentele cu care se confrunta pietele financiare", spune Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Pensii.

Fondul de pensii administrat de AIG pe piata locala este controlat de AIG Life Romania, compania de asigurari de viata a grupului american, despre care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a precizat ca nu are nicio problema financiara si ca este pe profit. Reprezentantii CSA au precizat ca in cazul in care un asigurator intra in faliment, sumele pe care acesta le datoreaza asiguratilor sunt platite din Fondul de Garantare. AIG Life este a doua companie din piata asigurarilor de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO