Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti mai are de recuperat 34% pentru a ajunge la maximele de dinaintea crizei

Bursa de la Bucureşti mai are de recuperat 34% pentru a...

Autor: Ioana Tudor

05.01.2015, 00:05 437
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2014 cu un avans de 9% şi mai are de recuperat circa 34% pentru a ajunge la maximele înregistrate în iulie 2007, înainte de declanşarea crizei financiare mondiale. În ultimii trei ani, indicele de referinţă BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a fost pe creştere, cel mai mare avans fiind înregistrat în 2013, de 26%. Nicio acţiune de pe bursa locală nu este în prezent pe plus faţă de data de 24 iulie 2007, data maximelor de pe bursă.
 
Piaţa locală de capital mai are loc de creştere şi la capitolul lichiditate pentru a ajunge la performanţele atinse în anul de dinaintea izbucnirii crizei. Anul trecut, investitorii au realizat tranzacţii totale cu acţiuni de aproape 13 miliarde de lei, în creştere cu 15,5% faţă de 2013, valoarea medie zilnică a transferurilor fiind de circa 52 mil. lei. Rulajele medii zilnice cu acţiuni realizate pe bursă rămân sub cele din 2007, când se situau în jurul valorii de 55 mil. lei.
 
Dintre acţiunile lichide, cea mai mare creştere anul trecut a fost înregistrată de titlurile transportatorului de electricitate Trans­electrica (TEL), care au avansat cu peste 85%. Evoluţia a fost susţinută de dublarea profitului companiei pe fondul creşterii tarifelor la transportul de energie, iar pentru 2015 investitorii se aşteaptă să primească dividende mai mari. Transgaz (TGN) a fost o altă vedetă a creşterilor, cu un avans de 42% pe parcursul anului 2014, rezultatele financiare bune fiind unul dintre motoarele evoluţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO