Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti propune 10 măsuri pentru a veni în sprijinul micilor investitori

Ludwik Sobolewski, şeful BVB, i-a întrebat pe micii investitori prezenţi la evenimentul de la Neptun dedicat lor să spună ce măsuri vor să fie urgentate

Ludwik Sobolewski, şeful BVB, i-a întrebat pe micii investitori prezenţi la evenimentul de la Neptun dedicat lor să spună ce măsuri vor să fie urgentate

Autor: Adrian Cojocar

01.07.2014, 18:46 496
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bu­cureşti, a anunţat un plan care cuprinde 10 măsuri menite să crească atractivitatea pieţei de capital autohtone în rândul investitorilor de retail, adică al micilor investitori de la bursă, după ce s-a consultat în prealabil cu aceştia.
 
Măsurile propuse vin în contextul în care bursa de la Bucureşti are în desfăşurare un alt program de măsuri în vederea înlăturării a opt bariere care stau în calea dezvoltării bursei, de pe urma căruia vor beneficia însă cu precă­dere investitorii instituţionali de la bursă, res­pec­tiv fondurile de investiţii străine şi ro­mâneşti.
 
De aceea conducerea bursei s-a gândit să dezvolte şi componenta investitorilor de retail, care generează  aproximativ un sfert din rulajul total al bursei pe segmentul acţiunilor.
 
„Credem că aceste noi măsuri vor con­duce la întărirea substanţială a pieţei de capital şi vin în completarea programului deja lan­sat de îndepărtare a celor opt bariere. Trebuie să mergem mai departe şi să îmbu­nătăţim calitatea pieţei de capital“, spune Ludwik Sobolewski.
 
Prima propunere înaintată de conducerea BVB este legată de ofertele publice care se desfăşoară pe bursă cum ar fi negocierea unui discount de care să beneficieze investitorii de retail în cadrul ofertelor faţă de preţul de vânzare şi niveluri garantate de alocare pentru micii investitori. Pentru acest lucru condu­cerea BVB va discuta în continuare cu repre­zentanţii Guvernului.
 
BVB intenţionează să propună Guver­nu­lui şi o serie de măsuri fiscale, care să pro­mo­veze în mod clar investiţiile pe termen mediu şi lung ale investitorilor individuali. Până în anul 2010 a existat o astfel de măsură fiscală, respectiv investitorii plăteau un impozit pe profit diminuat, de 1%, dacă ţineau acţiunile mai mult de un an de zile.
 
O altă măsură dedicată micilor investitori se referă la creşterea transparenţei şi apărarea drepturilor acţionarilor minoritari, care poartă numele de guvernanţă corporativă. In­ves­titorii vor ca emitenţii de la bursă să aplice codul de guvernanţă corporativă pro­pus de BVB pentru ca drepturile lor să fie protejate. Gu­vernanţa corporativă presupune în sine un set de măsuri pe care companiile trebuie să le urmeze pentru a elimina sau restrânge con­flictele de interese dintre acţio­nari şi con­du­cere în vederea protejării mai ales a inte­reselor minoritarilor, categoria cel mai frecvent defavorizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO