Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti scade cu 1,5% într-o săptămână trasă în jos de Petrom, minus 7%, şi Transelectrica, minus 4%

Bursa de la Bucureşti scade cu 1,5% într-o...

Autor: Liviu Popescu

26.06.2017, 00:04 433

Indicele de referinţă BET, care urmăreşte evoluţiacelor mai lichide 12 acţiuni tranzacţionate la Bucureşti, a închis săptămâna trecută la 8.348 de puncte, în scădere săptămânală cu 1,5%, evoluţie determinată în principal de scăderea acţiunilor Petrom (SNP), care au 15% din indice.

Acţiunile SNP au scăzut pe parcursul săptămânii trecute cu 7% din cauza scăderii preţului petrolului. Analiştii susţin că în cazul petrolului tendinţa de scădere va continua.

„Cotaţiile petroliere s-au corectat pozitiv ieri (vineri - n. red.), iar pe termen scurt şi dintr-o perspectivă tehnică aceste corecţii ar putea continua. Dominant rămâne trendul de scădere, explică analistul Siliva Gabor de la XTB România.

Piaţa petrolului traversează o perioadă deosebit de dificilă, înregistrând în prima parte a anului cea maislabă evoluţie din ultimele două decenii, potrivit Reuters.

Acţiunile SNP au închis vineri la 0,3 lei. „Deocamdată poziţionarea în piaţă rămâne descendentă, definită de creşterea producţiei în unele ţări precum Statele Unite (unde anul trecut producţia a crescut cu aproximativ 10%).” OMV Petrom, deţinută în proporţie de 51% de austriecii de la OMV, este cea mai mare companie listată la Bucureşti, cu 17,1 mld. lei capitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO