Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti se aliniază la Europa. Din octombrie decontarea tranzacţiilor se va face în două zile. Bulgarii operează deja cu T plus 2

Bursa de la Bucureşti se aliniază la Europa. Din...

Autor: Roxana Pricop

08.09.2014, 00:08 552

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vrea ca din 6 octombrie investi­torii să îşi încaseze banii din tranzacţiile de vânzare sau acţiunile din tranzacţiile de cum­părare cu o zi mai devreme, data de decon­tare urmând să fie T plus 2. Scur­tarea duratei de decontare a fost im­pusă de Uniunea Europeană şi toate bursele europene se aliniază la această modificare.

În prezent, un investitor care vinde  luni un pachet de acţiuni OMV Petrom îşi încasează banii pe ele joi, ciclul de decon­tare fiind T plus 3. La fel se întâmplă şi pe majo­ri­ta­tea burselor europene, cu excepţia Ger­maniei şi a Bulga­riei unde funcţio­nează deja T plus 2.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

În România, doar titlurile de stat au decontarea la T plus 2, opera­ţiunile fiind decontate prin sistemele BVB şi al BNR. Prin trecerea la ciclul T plus 2, investitorul care vinde acţiuni sau cumpără acţiuni luni va primi banii pe ele sau va primi acţiunile în cont miercuri.

Scurtarea ciclului de de­contare va fi în beneficiul in­vesti­to­rilor, aceştia fiind astfel mai feriţi de ris­cul unor tranzacţii eşuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO