Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti spera sa-si recastige interesul fondurilor de investitii straine prin conturile globale

Bursa spera sa-si recastige interesul fondurilor de investitii straine prin conturile globale

Adrian Simionescu, directorul general al Vienna Investment Trust

23.02.2009, 00:00 68

Dupa un an de la listarea Erste, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis extinderea utilizarii conturilor globale la tranzactionarea tuturor actiunilor listate, potrivit unei hotarari a Consiliului Bursei intrunit vineri, 20 februarie.

In prezent, tranzactionarea prin conturi globale este posibila doar pentru titlurile Erste Bank.
Prin aceasta decizie, BVB se aliniaza la sistemele de tranzactionare folosite de pietele dezvoltate din Europa si din lume. Conturile globale permit ca societatea de brokeraj sa cumpere actiuni pentru toti clientii pe acelasi cont global dupa care sa le distribuie in conturile individuale. In prezent, brokerii nu pot cumpara actiuni decat prin conturile individuale ale clientilor.
"Restrictionarea accesului marilor jucatori la piata locala - principalul neajuns al sistemului de tranzactionare prin conturi individuale - va fi inlaturat odata cu implementarea conturilor globale. Diviziile de asset management ale marilor grupuri financiare administreaza pana la sute de fonduri de investitii, iar in prezent le este foarte dificil sa achizitioneze aceleasi actiuni in numele clientilor la preturi identice. Prin conturile globale, actiunile se vor putea achizitiona la preturi medii, astfel ca nu vor mai aparea diferente de randamente la aceleasi titluri", a spus Adrian Simionescu, directorul general la societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Principalii beneficiari ai tranzactionarii prin conturi globale vor fi societatile de brokeraj si investitorii de talie mare, este de parere Simionescu. Conturile globale faciliteaza administrarea de portofolii mari apartinand de cele mai multe ori fondurilor de investitii straine si investitorilor insitutionali straini.
"Nu cred insa ca implementarea conturilor globale va reusi sa impulsioneze si alte listari internationale pe piata locala. Si nu pentru ca acestea nu joaca un rol important in cadrul Bursei, ci pentru ca dimensiunea pietei locale este foarte mica, la fel si lichiditatea", a continuat directorul Vienna Investment Trust.
Intr-un interviu acordat ZF, Anca Dumitru, directorul general al BVB, estima ca tranzactionarea prin conturi globale va fi posibila in vara acestui an.
"Implementarea conturilor globale nu va aduce costuri suplimentare pentru brokeri, pentru ca aproximativ 80% dintre intermediarii din piata folosesc deja conturile globale pentru titlurile Erste. Bursa le va acorda sprijinul necesar celor care inca nu sunt pregatiti", a spus Anca Dumitru, direcotrul general al BVB, adaugand ca in perioada urmatoare Bursa va consulta brokerii despre implementarea conturilor globale
In sedinta de vineri, Consiliul Bursei a decis ca sedintele de tranzactionare nu vor mai fi suspendate automat cand indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, scade cu 12%, ci doar dupa consultari intre directorul general si Consiliul Bursei. "Principala intentie a Consiliului Bursei este de a pastra continuitatea tranzactionarii si de a elimina astfel efectele negative care ar putea aparea in urma suspendarii sau intreruperii tranzactionarii", a continuat oficialul Bursei.
Conducerea Bursei a mai hotarat ca titlurile Erste sa se tranzactioneze fara limita de variatie. In ultimele luni, actiunile Erste au inregistrat oscilatii puternice pe Bursa din Viena, de peste 15% cat este limita de variatie la Bucuresti, ceea ce a determinat practic blocarea tranzactiilor cu actiuni Erste pe Bursa.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO