Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Istanbul a crescut cu 27% la un an după tentativa de lovitură de stat

Bursa de la Istanbul a crescut cu 27% la un an după...

Autor: Dan Grigore Ivan

17.07.2017, 00:06 230

Indicele BIST 100, referinţa bursei turceşti, a crescut cu 27% la un an după tentativa de lovitură de stat îndreptată de o parte a armatei împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Primele ştiri despre încercarea de înlăturare a lui Erdogan au apărut în seara de vineri, 15 iulie 2016, iar la câteva ore a devenit evident faptul că forţele guvernamentale au preluat complet controlul, iar lovitura de stat eşuase.

Bursa turcească a scăzut din prima zi de imediat după reluarea tranzacţionării, iar şase zile mai târziu deja afişa o depreciere de aproape 10%. Revenirea peste pragul atins înainte de lovitura de stat a venit în ianuarie 2017, la şase luni distanţă, atunci când indicele BIST trecea de nivelul de 82.000 puncte.

De altfel, de la începutul acestui an, bursa turcească a urmat trendul pe care s-au înscris majoritatea claselor de active în 2017, reuşind o apreciere de 34,6%, de cinci ori mai puternică decât cea a indicelui Euro Stoxx 50, ce reuneşte principalele companii din Europa, cel mai mare partener comercial al Turciei. Cu toate acestea, lira turcească s-a depreciat în faţa dolarului american cu aproape 15% în ultimul an.

Valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate la Istanbul este în jur de 218 miliarde dolari, însă majoritatea rulajului gravitează în jurul câtorva mari emitenţi, deşi sunt prezente pe piaţa de capital peste 500 de societăţi. Turcia, a 17-a economie a lumii, ţinteşte să transforme Istanbulul într-un hub financiar.

În topul celor mai mari zece companii turceşti în 2016 sunt prezente şapte societăţi energetice, primul loc fiind ocupat de la compania petrolieră TUPRAS, cu venituri de aproape 10 miliarde dolari. Valoarea de piaţă a acesteia a crescut cu 65% în ultimul an, până la o capitalizare de de 7,6 miliarde dolari.

Sectorul turistic, al cărui avans în ultimul an este de 47%, a fost alimentat şi de revenirea turiştilor ruşi, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut figura cu o depreciere de peste 20%. De asemenea, Garanti Bank, a doua bancă privată a Turciei, cu prezenţă şi în sistemul românesc, are o capitalizare bursieră de 12,3 miliarde dolari, după ce în ultimul an aprecierea titlurilor băncii a fost de  aproxi­mativ 24%.

Guvernul de la Ankara plănuieşte să atragă în fondul suveran de investiţii active de aproximativ 200 mld. dolari pentru a putea obţine credite pe care să le orienteze apoi în proiecte de infrastructură, în linia guvernelor din India sau Bangladesh, deşi aceste ţări nu prezintă surplus bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO