Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la New York va avea pentru prima oară în istorie o femeie preşedinte

Stacey Cunningham, prima femeie preşedinte de la cea mai mare bursă la nivel mondial

Stacey Cunningham, prima femeie preşedinte de la cea mai mare bursă la nivel mondial

Autor: Alex Ciutacu

23.05.2018, 00:04 334

Stacey Cunningham este prima femeie care preia poziţia de preşedinte al Bursei din New York (NYSE), cea mai mare la nivel mondial, cu o capitalizare de circa 21 de mii de miliarde de dolari, după ce în ultimii trei a fost director operaţional, potrivit publicaţiei CNBC.

Stacey Cunningham va prelua vineri funcţia când îl va înlocui pe Thomas Farley. Noul preşedinte al NYSE a fost numit director operaţional în iunie 2015 şi gestiona pieţele de acţiuni, managementul operaţiunilor şi managementul produselor pieţei de capital.

Farley va conduce o nouă companie denumită Far Point, care are în spate fondul de investiţii Third Point, potrivit Wall Street Journal.

Stacey Cunningham a lucrat în cadrul Bank of America din 1996 până în 2005, pentru ca ulterior să ocupe diverse poziţii în cadrul NASDAQ (bursa electronică - n. red.) până în 2012 când a venit la Bursa de la New York, potrivit CV-ului său.

La bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de circa 45 miliarde de dolari, preşedinte din 2012 este Lucian Anghel, iar din 2017 la conducerea executivă a fost adus Adrian Tănase, fost director de investiţii la NN Pensii Private, cel mai mare administrator de pensii private din România cu 15 miliarde de lei capitalizare.

Indicele Dow Jones al bursei din SUA afişează de la începutul anului 2018 un avans de 1,2% faţă de 6% cât are indicele principal de la Bucureşti.

Însă la finele primului trimestru BET avea chiar plus 13%, ceea ce înseamnă că în doar trei luni bursa de la Bucureşti a scăzut la jumătate.

Declinul a venit în contextul în care companiile listate au publicat rezultatele financiare trimestriale, iar reacţiile investitorilor nu au întârziat să apară.

De asemenea la declin au contribut şi discuţiile politice contradictorii cu privire la arhitectura Pilon II de pensii, printre cei mai activi investitori de la bursa românească.

Ieri după-masă însă bursa de la Bucureşti urca cu aproape 2% în condiţiile în care ultimele şapte şedinţe le-a închis pe minus.

alex.ciutacu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO