Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia îşi caută un nou CEO

Bursa din Varşovia îşi caută un nou CEO

Autor: Roxana Pricop

31.03.2014, 00:04 205

Mandatul actualului director executiv al Bursei de Valori din Varşovia, Adam Maciejewski, expiră în luna iunie, iar pe lista de potenţiali candidaţi pentru a prelua conducerea celui mare mare operator bursier din regiune s-ar număra Andrzej Jakubiak, preşedintele autorităţii poloneze de supraveghere financiară (KNF), şi Pawel Tamborski, subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor şi responsabil cu privatizările, potrivit informaţiilor publicate de presa poloneză.

Miza din spatele numirii directorului executiv este ridi­cată pentru că acesta va fi responsabil de dezvoltarea bursei poloneze în următorii ani, dar şi de continuarea dis­cu­ţiilor în vederea fuziunii cu bursa din Viena. La bursa din Varşovia sunt listate peste 450 de companii în valoare de 150 de miliarde de euro, iar investitorii fac tranzacţii de 200 de milioane de euro pe zi. Bursa din Varşovia discută o fuziune cu bursa din Viena, al doilea jucător din regiune ca mărime. Din fuziunea ce­lor două burse ar rezulta un operator gigantic în regiune cu o ca­pitalizare cumulată de 260 de miliarde de euro.

De asemenea, funcţia de director executiv al bursei este şi printre cele mai bine plătite. Venitul anual pentru un CEO la bursa poloneză poate ajunge la un milion de zloţi (cca 230.000 euro/an, 19.000 euro/lună).

În prezent, conducerea exevutivă este deţinută de Adam Maciejewski, care a fost numit la începutul anului 2013, în locul lui Ludwik Sobolewski, care în prezent este directorul general al Bursei de la Bucureşti. Pe 16 ianuarie, Adam Maciejewski şi-a prezentat strategia de dezvoltare a bursei de la Varşovia pentru următorii şase ani. El vrea să dezvolte bursa poloneză prin achiziţii şi expansiune pe plan global, rămâne însă de văzut dacă îşi va pune în aplicare planurile.

Bursa de la Varşovia este listată pe propria platformă şi are o capitalizare de circa 400 de milioane de euro. Cel mai mare acţionar al bursei este statul polonez, care prin intermediul Ministerului Trezoreriei deţine 51% din capital. Astfel că ultimul cuvânt în desemnarea viitorului director executiv îl va avea statul polonez.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO