Burse - Fonduri mutuale

Bursa e în revenire, dar tranzacţiile sunt reduse

Bursa e în revenire, dar tranzacţiile sunt reduse

Autor: Stefan Musgociu

15.09.2013, 19:36 322

Bursa a crescut şi vineri cu 0,56% (indicele BET-C), pentru a patra zi con­secutiv, într-o piaţă unde acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au sărit cu peste 12% chiar în ultimele secunde, pe cel mai mare rulaj din ultimele şase luni, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric, de 0,7105 lei.

În ultima săptămână, bursa a revenit pe creştere după ce înregistrase corecţii în prima săptămână a lunii septembrie, indi­cele BET, care urmă­reşte cele mai im­portante zece companii de pe bursă, închizând săptămâna cu o creştere de 1,8%, în timp ce indicele BET-FI, care urmă­reşte SIF-urile şi Fondul Pro­prie­tatea (FP), a câştigat 4,6%.

Vineri, indicele BET-FI a închis cu o creş­tere de 1,93%, fiind tras în sus de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au crescut inex­plicabil în finalul şedinţei cu 12,4%. Vineri au fost realizate 316 tranzacţii cu acţiu­nile SIF Banat-Crişana, în valoare cumulată de 4,6 mi­lioane de lei. Volumul de titluri transfe­rate reprezintă 0,78% din acţiunile SIF Banat-Crişana şi este cel mai ridicat din ultimele şase luni.

Brokerii nu au o explicaţie pentru creşterea accelerată şi pentru volumul ridicat de acţiuni SIF Banat-Crişana din ultimele secunde ale şedinţei.

„Cel mai probabil, a cumpărat cineva o cantitate mare şi a dat preţul cât mai mare, doar să strângă cantitatea vizată. Contează că este mare variaţia? Asta poate decide doar ASF dacă face o anchetă“, a spus un broker.

Interesul investitorilor s-a îndreptat vineri şi către acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP), care au depăşit maximul istoric, atins pe 16 august. În şedinţa de vineri preţul a atins un nou maxim istoric, de 0,7105 lei.

Ultimul transfer de vineri cu titlurile FP a fost efec­tuat la 0,708 lei, preţ cu 1,29% peste ziua precedentă. Investitorii au transfe­rat în total acţiuni FP de 10,8 milioane lei.

„Acţiunile FP sunt în continuare destul de inte­resante din perspectiva listărilor anunţate pentru acest an. Văd în con­tinuare interes crescut la cum­părare şi cu toate că maximul atins în august a fost depăşit astăzi (vineri - n. red.), cred în continuare în potenţialul acestei ac­ţiuni“, a declarat Alex­an­dru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Secu­rities România.

Indicele general al bursei BET-C a crescut cu 1,85%, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, investitorii şi brokerii fiind mai atenţi la subscrierile de la oferta pe care Nuclear­electrica a lansat-o luni pentru listarea la bursă.

„Mă aştept ca în perioada ur­mă­toare să vedem o continuare a tren­dului pozitiv, mai ales că mare parte din banii subscrişi în oferta Nuclear­elec­trica se vor întoarce în piaţă în lipsă de alternative“, a spus Păşălan.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO