Burse - Fonduri mutuale

Bursa este in usoara scadere, dar rezista la niveluri suport

Piata este in usoara scadere, dar rezista la niveluri suport
22.10.2009, 23:25 17

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere,indicele compozit al pietei BET-C pierzand 0,15%, cele mai afectatefiind societatile financiare, care au coborat cu peste 1% fata dereferinta. Indicele BET al celor mai lichide zece companii a urcat cu doar 0,02%, cea maimare apreciere fiind insa inregistrata de companiile energetice,indicele de profil urcand cu 0,5%.

Brokerii apreciaza ca piata evolueaza intr-o usoara corectie,testand nivelurile suport de 4.500 de puncte pe BET si 20.000 depuncte pe BET-FI, iar in conditiile in care piata coboara subaceste niveluri, nu exclud o accentuare a corectiilor.

"Piata evolueaza intr-o usoara scadere si testeaza nivelurilesuport atinse in ultima perioada. Daca continua asa si mai pierde2-3 procente, este posibil ca scaderile sa se accentueze inperioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat si pieteleinternationale revin pe minus. Deocamdata investitorii stau inexpectativa, in special investitorii mari care asteapta odetensionare a scenei politice", a explicat Darie Moldovan,directorul general adjunct al societatii de intermediere BrokerCluj.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie auinregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut2,1% fata de referinta, urmate de scaderea SIF Oltenia (SIF5), de1,7% si SIF Moldova (SIF2), de aproape 1% fata de referinta.Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inchis in stationare, la pretul de0,73 lei/titlu.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat corectia si insedinta de ieri, pierzand 0,6% fata de referinta, coborand lapretul de 1,79 lei/actiune.

"Evolutia in linie din aceasta saptamana a pietei locale a fostsustinuta in principal de pietele externe, care au evoluat pe plus,si astfel nu am vazut o reactie puternica la convulsiile sceneipolitice locale. In ultimele sedinte si pietele externe au revenitpe scadere, ceea ce amplifica riscul unei corectii si pe Bursa dela Bucuresti", a adaugat Moldovan.

In sectorul energetic, companiile petroliere Rompetrol Rafinare(RRC) si Petrom (SNP) au inchis in urcare sedinta de ieri, cuaprecieri de 1,7% si respectiv 0,4%, in timp cesocietatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) aupierdut 0,4% si respectiv 0,8% fata de referinta.

Titlurile Azomures Tg. Mures (AZO) si Alro Slatina (ALR) auinregistrat unele dintre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri,de 2% si respectiv 2,4%.

"Deocamdata nu mai exista optimism in piata si chiar daca petermen scurt ma astept la corectii in piata, nu cred ca tendintanegativa se va pastra pana la sfarsitul anului. Vom vedea aprecierisi pe perioada raportarilor financiare, in functie de emitent si derezultate", a adaugat Moldovan.

Rulajul pietei in sedinta de ieri a fost ceva mai ridicat decatcele de la inceputul saptamanii, tranzactiile depasind 2,9 mil.euro.

Volumul s-a ridicat la aproape 31 de milioane de actiuni, celemai tranzactionate titluri fiind cele ale Rompetrol Rafinare.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP),dupa ce companiile au revenit pe plus, odata cu pretulpetrolului.
  • Evolutiile societatilor financiare (SIF-uri), care continuacorectiile, de data aceasta accentuand scaderea.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV)care continua seria micilor corectii.
  • Evolutia pietelor internationale care in ultima perioada aurevenit pe scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO