Burse - Fonduri mutuale

Bursa încearcă să atragă noi investitori străini. Lucian Anghel, preşedintele pieţei de capital: BVB are randamente ridicate la dividende şi conduce în topul creşterilor indicilor principali ai burselor din UE

Bursa încearcă să atragă noi investitori străini....

Autor: Cristina Bellu

20.04.2018, 11:33 290

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cea mai importantă instituţie a pieţei locale de capital, a lansat în parteneriat cu Banca Transilvania, KPMG şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Ghidul Investitorilor Străini care îşi propune să promoveze România ca destinaţie de investiţii.

„Una dintre cele mai bune cărţi vizită pentru România este chiar piaţa de capital, care are randamente generoase ale dividendelor şi conduce in topul cresterilor in randul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana,” a spus Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Ghidul include informatii extinse despre climatul macroeconomic, investitii si piata de capital locala, noutati in reformele pietei si infrastructura si acopera inclusiv aspecte fiscale ale investitiilor bursiere pentru investitorii straini.

„Ne propunem sa facem piata de capital locala si mai atractiva pentru investitorii straini prin imbunatatirea mecanismelor de piata si introducerea la tranzactionare de noi instrumente financiare. Lucram pentru lansarea pietei derivatelor si gasirea celei mai bune solutii de contraparte centrala si suntem alaturi de antreprenorii romani pentru finantarea povestilor lor de succes prin intermediul piatei de capital,” a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

Romania se afla pe radarul investitorilor straini datorita performantelor pe care piata de capital le obtine la nivel european. Incepand cu septembrie 2016, Romania a fost inclusa pe lista de monitorizare FTSE Russell a tarilor cu potential substantial de a fi promovate la categoria pietelor emergente. In cazul Romaniei, promovarea la acest statut depinde de cresterea lichiditatii pietei si de prezenta in piata a unor companii listate de talie mare si foarte mare.

In primul trimestru din acest an, piata de la Bucuresti a continuat sa performeze si a inregistrat un avans de 12,4% pentru indicele BET, cea mai mare crestere obtinuta in randul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana. Tot in primul trimestru, la BVB a avut loc IPO-ul Purcari Wineries, unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Europa Centrala si de Est.

Romania se afla intr-o pozitie favorabila pe plan european si global, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul pietei de capital. Cresterea economica de anul trecut a fost cea mai mare din 2008 pana in prezent, iar randamentele brute ale dividendelor acordate de principalele companii listate la BVB au fost anul trecut, potrivit analistilor, printre cele mai mari din lume.

Indicele BET Total Return (BET-TR), care include dividendele oferite de cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu mai mult de 19% in 2017, raportand una dintre cele mai rapide cresteri din cadrul celor 24 de tari membre ale MSCI Frontier Markets Index.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO