Burse - Fonduri mutuale

Bursa închide ringul cu 20 de minute mai devreme pentru investitorii mici. Fondurile pot face „deal“-uri până la ora 18.30

Bursa închide ringul cu 20 de minute mai devreme pentru...

Autor: Roxana Pricop

16.09.2015, 00:04 612
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va reduce cu 20 de minute programul de tranzacţionare pe piaţa principală, de la 18:15 până la 17:55, începând din 5 octombrie, în timp ce piaţa tranzacţiilor negociate „Deal“ va rămâne deschisă până la ora 18:30.

Modificarea programului are loc la circa patru luni distanţă de la prelungirea de către BVB cu 30 de minute a şedinţei de tran­zacţionare, intrată în vigoare pe 21 mai. În luna mai, tranzacţiile cu acţiuni pe piaţa princi­pală au fost de 101 milioane de lei, faţă de un rulaj de 168 milioane de lei în luna august. Potrivit BVB, piaţa principală (regular) a crescut în relevanţă faţă de piaţa de negociere (Deal) în prima jumătate a anului 2015 (82% vs. 18%).

Tranzacţiile la BVB încep la ora 9:45, cu o etapă de predeschidere de 15 minute.

Din 5 octombrie, şedinţa de tranzac­ţionare va avea următoarea structură: etapa de tranzacţionare continuă pentru acţiuni, unităţi de fond începe la ora 9:45 şi se va încheia la 17:55 pentru piaţa principală, urmată de cinci minute pentru etapa de pre-închidere. Ulterior, vor fi zece minute pentru etapa de tranzacţionare la închidere, iar piaţa „Deal“ va rămâne deschisă până la 18:30 pentru acţiuni, ETF şi unităţi de fond.

Tranzacţiile de tip „deal“, cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al Bursei de Valori Bucureşti şi au o valoare minimă de 50.000 de euro, fiind astfel accesate de investitorii calificaţi şi de fondurile de investiţii. În general, înainte de încheierea unei astfel de tranzacţii, cumpă­rătorul şi vânzătorul stabilesc dinainte termenii tranzacţiei (numărul de acţiuni şi preţul). Preţul poate fi diferit de cel la care acţiunile se tranzacţionează pe piaţa principală (regular), putând varia cu 15% (în plus sau minus) faţă de referinţă (adică faţă de preţul de închidere din şedinţa precedentă).

O altă modificare adusă de BVB în scopul creşterii lichidităţii va intra în vigoare pe 21 septembrie. Mai exact, bursa va introduce o nouă modalitate de stabilire a paşilor de preţ pentru toate acţiunile, drepturile şi unităţile de fond. Pasul de preţ este mişcarea minimă de preţ pe care o poate înregistra un instrument financiar. De exemplu, pentru acţiunile cu un preţ de peste 100 de lei (Transgaz), pasul de preţ este diferit de cel al acţiunilor cu preţ mai mic de un leu (Fondul Proprietatea şi Petrom). La acţiunile cu un preţ de sub un leu, pasul de preţ poate fi un ban, însă este dificil ca la acţiunile cu preţul de peste 100 de lei pasul de cotare să fie un ban pentru că ar fi foarte dificilă potrivirea ordinelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO