Burse - Fonduri mutuale

Bursa intră într-o nouă săptămână de foc, în care toată atenţia va fi pe veştile din Statele Unite

Bursa intră într-o nouă săptămână de foc, în care...

Autor: Radu Bostan

31.08.2015, 00:04 1145
Pe bursa de la Bucureşti nu se întrezăresc evenimente lo­cale majore, perioada de co­municare a rezultatelor fi­nan­ciare fiind încheiată, iar următoarele date de expirare a divi­den­delor fiind tocmai la mijlocul lunii sep­tem­brie. Bursa locală a pierdut 3,6 mi­liarde de lei din capitalizare săp­tă­mâna tre­cută, iar indicele BET a scăzut cu 3,8%, aflându-se cu aproape 1% sub ni­velul de la începutul anului. Faţă de ma­ximele înregistrate pe 10 august, va­loa­rea cumulată a companiilor listate la Bu­cureşti s-a prăbuşit cu 15,5 miliarde de lei.

Pârghiile raliurilor sau corecţiilor se vor afla astfel în mâinile jucătorilor de pe bursele din China şi Statele Unite. „Tonul“ pentru noua săptămână va fi dat de investitorii din Shanghai, primii care vor ajunge la terminale luni dimineaţă (bursa deschide la 4.15, ora României) şi care au avut timp peste weekend să digere veştile privind posibila strategie a băncii centrale americane, Federal Reserve (Fed), în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară.

Un înalt oficial al Fed, William Dudley, a provocat un raliu pe burse joi şi vineri cu declaraţia că majorarea do­bânzii pare mai puţin necesară în con­textul actual. Însă vicepreşedintele Fed, Stanley Fischer, a declarat sâmbătă că această măsură, care ar creşte costul creditării, este încă luată în calcul, deoarece factorii care au determinat diminuarea inflaţiei în Statele Unite (întărirea dolarului, ieftinirea petro­lu­lui) par că pierd din putere.

Impactul anunţului pe pieţele din China va fi probabil limitat de inter­ven­ţia guvernului, suspectat că face achiziţii de acţiuni pentru a stabiliza bursele lo­cale măcar până pe 3 sep­tem­brie, când sta­tul şi-a programat festivităţi pentru ani­versarea a 70 de ani de la victoria împo­triva Japoniei în Al Doilea Război Mon­dial. Bursele chi­ne­ze vor fi închise pe 3 şi 4 septembrie (joi şi vineri), astfel că investitorii vor primi un weekend pre­lungit. Indicele Shanghai Com­po­site, referinţa pe principala bursă chineză, a încheiat săptămâna trecută în scădere cu 7,85%, în pofida unor câştiguri în ultimele două zile din săptămână.

În acest context, minicriza de pe pieţele financiare, care a pornit pe fondul temerilor privind încetinirea economiei chineze, a doua ca mărime din lume, şi al deciziei guvernului de la Beijing de a devaloriza moneda naţio­nală pentru a sprijini exporturile, va avea puţină „muniţie“ nouă „made in China“.

Singurul reper statistic nou va fi sondajul lunar al directorilor de achiziţii din companiile industriale, un indicator care arată nu doar situaţia actuală a industriei, ci surprinde şi aşteptările managementului privind evoluţia viitoare a companiilor şi a economiei. Analiştii se aşteaptă ca indicatorul să arate un regres în luna august, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Mai multe veşti vor veni din Statele Unite, în special date statistice privind co­menzile din sectorul industrial, ba­lanţa comercială şi, foarte important, si­tuaţia de pe piaţa muncii, care va fi dată pu­blicităţii vinerea viitoare. Rata şo­ma­jului este principalul indicator ţintit de Fed prin politica de relaxare monetară, iar o îmbunătăţire pe piaţa muncii (aş­tep­tată de altfel de analişti) ar cântări greu în decizia conducerii băncii privind o eventuală majorare a dobânzilor.

Indicele Dow Jones al bursei din New York a reuşit să încheie săp­tă­mâ­na pe plus cu 1,1%, cu ajutorul raliului pornit de declaraţiile lui Dudley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO