Burse - Fonduri mutuale

Bursa numără investitorii pe degete. Guvernul şi criza au alungat 13.000 de investitori din piaţă

Bursa numără investitorii pe degete. Guvernul şi criza au alungat 13.000 de investitori din piaţă

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti

Autor: Adrian Cojocar

17.10.2011, 00:08 1608

Numărul de investitori activi la bursă a atins în luna septembrie cel mai redus nivel din 2005, anul în care BVB a început să publice primele date statistice privind evo­luţia numărului de conturi active de pe piaţă.

Numărul de conturi prin care investitorii au cumpărat acţiuni în luna septembrie a fost de doar 2.800, nivel minim absolut în ultimii şase ani, deşi corecţiile din anul 2011 nu au fost nici pe departe la fel de abrupte precum cele suferite de bursă în 2008, când indicii s-au prăbuşit cu peste 75%.

Şeful Bursei spune că ştirile negative venite zilnic de pe plan internaţional coroborate cu măsurile luate de Guvern anul trecut privind creşterea impozitării şi îngreunarea activităţii investitorilor pe bursă, prin raportări suplimentare, sunt principalii factori care au condus la situaţia din prezent.

"În 2007, când toate pieţele erau la maxime aveam 20.000 de conturi pe bursă. O mare parte din investitori au ieşit când a căzut Lehman Brothers. Când piaţa a început să-şi revină în 2009, au revenit timid şi investitorii. În anul 2010 s-au luat însă două decizii care n-au fost pe placul investitorilor, respectiv obligativitatea raportării la ANAF de patru ori pe an şi încă o raportare la sfârşit de an. Totodată a fost introdus impozitul de 16% pe profitul realizat la bursă pentru deţineri de peste un an faţă de 1% cât era anterior. A crescut TVA de la 19% la 25%, iar veniturile bugetarilor s-au redus cu 25%. Cum ar fi putut BVB să crească numărul de conturi active în condiţiile acestea ?", se întreabă retoric Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Scăderea numărului de conturi active de pe bursă vine în contextul în care tot în luna septembrie s-a înregistrat un minim istoric privind expunerea fondurilor mutuale româneşti pe acţiuni, de numai 3% din valoarea totală a activelor de 7 mld. lei pe care le gestionează.

Conducerea bursei de la Bucureşti spune că a încercat să atragă investitorii de retail pe bursă prin mai multe măsuri, însă nu a fost de ajuns pentru a opri trendul descendent al numărului de investitori activi pe piaţă. "Noi am venit cu produse noi, precum produsele derivate, prin care le-am dat oportunitatea investitorilor de a nu ieşi din piaţă şi de a se proteja prin intermediul acestor contracte. Oportunităţi există acum să-ţi construieşti un portofoliu prin care să câştigi şi pe căderea bursei. Totuşi, ieşirile din luna august şi ştirile negative care apar zilnic nu-i atrag pe investitori pe bursă. Am dat discount-uri la brokeri care aduc companii pe bursă, discounturi la market-makeri şi avem costuri de listare zero acum", a precizat Ionescu.

El spune că bursa de la Bucureşti va încerca să fie mai prezentă prin campanii de promovare orientate către segmentul de retail pentru a le permite fondurilor de pensii să-şi plaseze banii pe piaţa autohtonă şi ca acestea să nu o ocolească din lipsă de lichiditate.

Şeful Bursei mai spune că nu există un program coerent la nivelul Guvernului privind listarea companiilor de stat prin bursă, iar amânarea acestora face ca numărul de investitori activi pe bursă să scadă de la un an la altul. "Dacă aveam un IPO de genul Romgaz anul acesta, ar fi venit câteva mii de investitori pe piaţă. Fără sprijinul statului am făcut ce am putut. Tot ce se în­tâmplă acum la nivel global nu-i atrage pe investitori pe burse, cu toate că fundamentele unora dintre companii sunt mai bune acum decât erau anul trecut.

Trebuie să existe un program coordonat de atragere a investitorilor aşa cum este cel din Polonia, unde statul dă un discount la IPO-uri şi în felul acesta au intrat câteva sute de mii de investitori pe bursă. La noi tot timpul s-au discutat date şi acum sunt dezbateri în Parlament pentru amânarea până în 2014 a listării companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea care trebuia să se realizeze până în 2009. Bursa ar fi avut mult mai mulţi investitori dacă se realizau aceste listări", a conchis Valentin Ionescu.

Corecţiile din luna august şi septembrie au şters 20% din valoarea principalilor indici ai bursei, pe fondul turbulenţelor de la nivel internaţional cauzate de criza datoriilor suverane.

Ştirile privind apropierea default-ului Greciei şi cele legate de naţionalizarea unora dintre băncile europene, precum şi situaţia grea în care se află alte instituţii de credit au speriat investitorii şi i-au reţinut de la tranzacţionare.

În septembrie, investitorii autohtoni au realizat tranzacţii de cumpărare şi vânzare de 47 mil. euro şi respectiv 41,5 mil. euro, valori care s-au situat aproape la jumătate comparativ cu luna precedentă şi cele mai reduse din luna noiembrie a anului trecut.

În septembrie s-au derulat tranzacţii pe piaţă în valoare totală de 178 mil. euro, în scădere cu o treime faţă de luna precedentă, însă în creştere de 2,2 ori comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Creşterea s-a datorat însă în exclusivitate listării Fondului Proprietatea la începutul anului, care este preferată mai mult de investitorii instituţionali decât de retail.

Cum explică Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, absenteismul de la Bursă

"În 2007, când toate pieţele erau la maxime, aveam 20.000 de conturi pe bursă. O mare parte din investitori au ieşit când a căzut Lehman Brothers. Când piaţa a început să-şi revină în 2009, au revenit timid şi investitorii. În anul 2010 s-au luat însă două decizii care n-au fost pe placul investitorilor, respectiv obligativitatea raportării la ANAF de patru ori pe an şi încă o raportare la sfârşit de an. Totodată a fost introdus impozitul de 16% pe profitul realizat la bursă pentru deţineri de peste un an faţă de 1% cât era anterior. A crescut TVA de la 19% la 25%, iar veniturile bugetarilor s-au redus cu 25%. Cum ar fi putut BVB să crească numărul de conturi active în condiţiile acestea?"

"Noi am venit cu produse noi, precum produsele derivate, prin care le-am dat oportunitatea investitorilor de a nu ieşi din piaţă şi de a se proteja prin intermediul acestor contracte. Oportunităţi există acum să-ţi construieşti un portofoliu prin care să câştigi şi pe căderea bursei. Totuşi, ieşirile din luna august şi ştirile negative care apar zilnic nu-i atrag pe investitori pe bursă. Am dat discounturi la brokeri care aduc companii pe bursă, discounturi la market-makeri şi avem costuri de listare zero acum."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO