Burse - Fonduri mutuale

Bursa operează cea mai mare schimbare a indicelui BET. Se vor schimba şi strategiile investitorilor?

Bursa operează cea mai mare schimbare a indicelui BET....

Autor: Andrei Chirileasa

15.12.2013, 21:13 1583

Indicele bursier BET, principalul indice care măsoară performanţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), va fi modificat peste o săptămână, începând cu data de 23 decembrie, când Romgaz şi Nuclearelectrica vor intra în locul Biofarm şi al Băncii Carpatica.

Mişcările din indicele BET sunt atent urmărite de investitori locali, care iau evoluţia lui drept reper pentru portofoliile lor. Acum, când băncile au redus dobânzile la depozite la 4-5%, investitorii îşi pun problema unde să-şi pună banii pentru a obţine câştiguri mai bune însă cu riscuri minime de a-i pierde. Investiţiile bursiere sunt tot mai tentante, iar mulţi investitori se uită în primul rând la acţiunile din indicele BET, adică ac­ţiu­nile celor mai puternice companii listate pe bursa locală. De săptămâna viitoare, produ­că­torul Romgaz (sim­bol bursier SNG), a doua cea mai valoroasă companie de pe bursă după Petrom, cu o capitalizare de 2,96 mld. euro, va primi o pondere de 16,7% în BET, deci va deveni o investiţie „obli­gatorie“ pentru cei care urmăresc acest indice. Rom­gaz, care s-a listat la bursă în urmă cu o lună, le-a adus câştiguri de peste 14% celor care au cumpărat acţiuni în oferta din octombrie, când statul a vândut 15% din companie. Romgaz va fi a treia companie din BET, după Fondul Proprietatea şi Banca Tran­sil­vania, dar înaintea OMV Petrom şi a BRD, potrivit structurii indicelui publicată vineri de BVB.

Producătorul Nuclear­electrica, listat în septembrie, va intra şi el în indice cu o pondere de 2% în BET. Anul acesta, indicele BET a înregistrat o creştere de 22,2%, astfel că cei care au investit într-un portofoliu de acţiuni alcătuit pe baza BET au câştigat de patru ori mai mult decât dacă şi-ar fi ţinut banii la bancă. Cele mai mari creşteri din BET le-au avut în acest an Banca Carpatica, cu un câştig de 73%, Fondul Proprietatea, cu un avans de 54%, şi BVB, cu 43%.  

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO