Burse - Fonduri mutuale

Bursa reduce comisioanele pentru brokerii care aduc lichiditate în piaţă

Bursa reduce comisioanele pentru brokerii care aduc...

Autor: Radu Bostan

07.07.2015, 00:02 243

Bursa de Valori (BVB) le va permite brokerilor să obţină un profit mai mare din serviciile de „market making“ şi le va percepe comisioane mai mici pentru acest gen de tranzacţii, cu scopul de a-i stimula să crească lichiditatea zilnică a acţiunilor listate la Bucureşti.

Market makerii asigură pe cheltuiala proprie ordine de vânzare şi cumpărare pentru un anumit volum minim de acţiuni, garantându-le astfel investitorilor că în orice moment există o contraparte gata să le cumpere sau vândă acţiunile. Brokerii au anumite restricţii privind profitul pe care îl pot obţine din spread, diferenţa între cotaţiile de vânzare şi cumpărare. Pentru acest serviciu, brokerii sunt recompensaţi de bursă cu comisioane preferenţiale - dacă în mod obişnuit aceştia achită către bursă 0,04% din valoarea unei tranzacţii de cumpărare şi 0,01% din valoarea unei vânzări, pentru tranzacţiile de market making comisionul este de 0,01% indiferent de sens.

Bursa a creat şi o categorie de „supermarket makeri“, care va trebui să asigure o lichiditate cu 50% mai mare decât cea la care se angajează un market maker „clasic“. În schimb, brokerii „super“ vor plăti un comision de doar 0,005% pe tranzacţiile de market making şi le va fi permis un spread cu 0,25% mai mare decât cel permis unui market maker obişnuit.

Primii „supermarket makeri“, pentru cele 10 acţiuni din componenţa indicelui BET, sunt Wood & Company Financial Services, Raiffeisen Centrobank şi IFB Finwest. „Acţiunile din indicele BET-XT, precum şi acţiunile Erste Bank (EBS) şi Ropharma (RPH) sunt cele pentru care un broker poate fi market maker, dar, la cerere, BVB poate include pe listă şi alte acţiuni din componenţa indicelui BETPlus. BVB va evalua programul după 6 luni, în vederea ajustării/ extinderii corespunzătoare“, au arătat reprezentanţii BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO