Burse - Fonduri mutuale

Bursa românească este a doua cea mai subdezvoltată din lume. Doar Estonia este mai slabă

Bursa românească este a doua cea mai subdezvoltată din lume. Doar Estonia este mai slabă

Autor: Adrian Ionut Cojocar

17.07.2012, 00:08 1869

Bursa locală este a doua cea mai subdezvoltată într-un total de 60 de pieţe analizate, luând în calul raportul dintre capitalizarea pieţei, care este expresia dimensiunii bursei locale şi PIB-ul ţării, o expresie a dimensiunii economiei, relevă o statistică a firmei de intermediere Intercapital Invest.

Un grad mai mic de reprezentare a economiei pe bursă se regăseşte doar în Estonia, cu un raport capitalizare bursieră pe PIB de 7,3% în anul 2011, comparativ cu 11,8% în cazul bursei de la Bucureşti.

"Teoretic, o bursă lichidă creşte eficienţa activelor investite şi susţine economia pe termen lung. Interesul pentru bursă poate fi atras prin promovare, prin aprofundarea cunoş­tinţelor şi bineînţeles prin listări interesante. Ultimul punct pare cel mai greu de realizat, dar totuşi se poate chiar şi în condiţii vitrege de piaţă. De exemplu, la Var­şovia au avut loc 57 de listări noi de la începutul anului", spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest. În ceea ce priveşte lichiditatea, bursa de la Bucureşti ocupă abia locul 51, numă­rându-se de asemenea printre codaşe din cauza free-float-ului (acţiuni libere la tranzacţionare) redus.

Indicatorul capitalizare raportat la PIB redus arată faptul că bursa nu este o alternativă de finanţare pentru companiile româneşti şi acestea ocolesc bursa. De altfel, de la începutul anului, piaţa de la Bucureşti nu a reuşit să atragă nicio companie, în timp ce în aceeaşi perioadă chiar şi pe bursa din Sofia s-a listat o companie, iar pe cea din Turcia au avut loc două listări.

"Companiile încă deţinute de stat sunt singurele care pot adăuga masă critică bursei şi listarea acestor companii este critică pentru dezvoltarea bursei în viitorul apropiat. Pe termen lung poate să contribuie şi mediul privat dar sunt puţine companii private care se pot lista pe bursă pentru că majoritatea celor mari sunt deţinute de multinaţionale şi nu o să vedem niciodată o multinaţională listând subsidiara pe bursa din România", spune Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital al ING Bank.

Citeşte materialul integral pewww.zfcorporate.roşi vezi care este topul ţărilor în funcţie de gradul de reprezentare a economiei pe bursă

Bursa de la Bucureşti este ca şi inexistentă în economia românească. Doar bursa din Estonia este mai slabă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO