Burse - Fonduri mutuale

Bursa românească pierde zeci de miliarde de euro pentru că e „piaţă de frontieră“

Bursa românească pierde zeci de miliarde de euro pentru...

Autor: Andrei Cîrchelan

14.05.2014, 00:08 778

România este una dintre ţările cu cele mai mari nevoi de investiţii în regiune, însă resurse finan­ciare importante, cum ar fi apro­xi­mativ 10 miliarde de euro disponibili de la investitori instituţionali locali, la care s-ar putea adăuga banii inves­titorilor străini, nu pot pătrunde într-o piaţă catalogată ca fiind „de frontieră“, sunt de părere specialiştii care au participat ieri la o conferinţă pe tema soluţiilor alter­native de finanţare.

În aşteptarea listărilor de companii private sunt şi fondurile administrate de Erste Asset Mana­gement, care au alocat resurse im­portante investiţiilor în obligaţiuni corporative, dar nu au posibilitatea de a îşi diversifica local portofoliile.

„România are aproximativ 10 miliarde de euro disponibili la in­vestitorii instituţionali locali. Sunt circa 3,2 miliarde de euro la fondurile mutuale, 3,2-3,3 miliarde deeuro la fondurile de pensii şi cam la fel la Fondul Proprietatea, fără să mai menţionez companiile de asigurare. Administratorii acestor bani caută să îşi majoreze participarea în free-float-ul (acţiuni libere la tranzacţionare -  n.red.) bursei. Noi ne uităm la sectorul telecom, de exemplu, dar nu am găsit posibilităţi de investiţie aici. Toate celelalte ţări fac ceva în privinţa asta, noi de ce nu putem crea o punte între finanţare şi aceste evoluţii. Suntem campionii europeni în IT“, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Mana­gement.

Potrivit acestuia, fondurile ad­ministrate de Erste la nivel global cu investiţii în 18 ţări, au alocat 350 milioane de euro dintr-un total de 1,5 miliarde de euro către obligaţiuni corporative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO