Burse - Fonduri mutuale

Bursa s-a mai dezmorţit după tranzacţia de la Petrom, dar preţurile stagnează

Bursa s-a mai dezmorţit după tranzacţia de la Petrom, dar preţurile stagnează

Foto: Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

07.12.2012, 00:04 729

Bursa de la Bucureşti a crescut joi cu 0,25% (indicele BET-C), într-o piaţă liniştită unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, BVB, SIF Transilvania şi şase deal-uri au acoperit 72% din lichiditatea de 19,2 milioane de lei.

La fel ca în precedentele şedinţe, unii investitori au continuat să transfere pachete mai mari de acţiuni direct prin tranzacţii negociate. Astfel, au fost realizate trei deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (1,2 milioane de lei), două tranzacţii negociate cu titluri OMV Petrom (1,4 milioane de lei) şi un deal cu acţiuni SIF Oltenia (1,7 milioane de lei).
"Intensificarea deal-urilor poate fi determinată de unii investitori treziţi din amorţeală de vânzarea pachetului de 0,4% din acţiunile OMV Petrom de către BERD. Exact acest gen de tranzacţii lipseşte pieţei locale, deoarece acestea reuşesc să declanşeze iureşul de tranzacţii la care brokerii speră din iunie. De atunci bursele externe au avut un rally susţinut, aflându-se în preajma maximelor din 2007, în timp ce piaţa locală este la ani lumină depărtare de la ceea ce a însemnat BVB în anul 2007, atât din punctul de vedere al volumelor, cât şi ca preţuri. Din păcate, atât brokerii, cât şi in­vestitorii se răresc, mulţii dintre ei pierzându-şi în primul rând banii, apoi răbdarea şi entuziasmul", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
Tod consideră că scăderea interesului pentru bursă este determinată pe de o parte de politicienii care nu susţin dezvoltarea pieţei deoarece foarte mulţi dintre ei nu înţeleg piaţa de capital, iar pe de altă parte de brokerii care nu au ştiut să promoveze bursa.
"În ultimul timp brokerii s-au angrenat într-o luptă oarbă pentru cotă de piaţă, când de fapt acea piaţă nu prea mai există, şi nu au ştiut să promoveze suficient companiile în rândul investitorilor. Este greu de crezut că o persoană care dis­pune de anumite lichidităţi nu ar fi preferat să le investească de exemplu în acţiuni SIF Transilvania, care au avut un randament la dividend de peste 15%, decât să îşi ţină banii la bancă la o dobândă de 6-7%", a adăugat brokerul. Totodată, el spune că o mică parte din vină revine şi investitorilor care nu s-au mai informat suficient cu privire la oportunităţile oferite de bursă în ultima perioadă.
"Să sperăm că odată cu alegerile parlamentare se va încheia un capitol negru pentru bursă, iar politicienii care vor ieşi câştigători din această luptă electorală vor avea ochi şi pentru piaţa de capital, care peste tot în lume este un pilon important al economiei. Cred că perioada următoare va fi hotărâtoare pentru ce va însemna piaţa de capital în Ro­mâ­nia. Intenţia de modificare a comisioanelor de către actuala conducere a BVB este mai mult decât benefică dacă acestea se vor micşora, deoarece brokerii au redus deja comisioanele percepute clienţilor la nişte cote alarmante, iar această mişcare a dus deja la ieşirea unora din piaţă. Sper ca o scădere de comisioane să fie urmată şi de CNVM", a afirmat Tod.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO