Burse - Fonduri mutuale

Bursa s-a mai dezmorţit, iar SIF-urile le-au amintit investitorilor de vremuri mai bune

Bursa s-a mai dezmorţit, iar SIF-urile le-au amintit investitorilor de vremuri mai bune

Autor: Stefan Musgociu

13.12.2012, 00:06 1255

Bursa a crescut cu 0,71% (indicele BET-C), într-o piaţă unde investitorii au ridicat cu peste 4% preţurile acţiunilor a două dintre cele cinci SIF-uri, pe rulaje în creştere, iar lichiditatea a fost susţinută de tranzacţiile cu acţiuni SIF, Fondul Proprietatea şi cu acţiuni OMV Petrom.

La fel ca în precedentele şedinţe, atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe SIF-uri, precum şi pe titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile OMV Petrom. În a doua parte a şedinţei, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de cumpărare pentru acţiunile SIF-urilor, astfel că preţurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 2% şi 4,8%, în timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost pe plus cu aproape 0,8%.

"Cred că mai sunt ceva bani alocaţi şi pentru piaţa din România, după trecerea alegerilor. Acţiunile SIF-urilor sunt în continuare cumpărate pentru dividend şi discount, cele cu dividend potenţial ridicat avansând cel mai mult. În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea se tranzacţionează, în continuare, într-un range destul de strâns, iar din ultimele raportări reiese că străinii continuă să cumpere şi investitorii locali să vândă", a afirmat un broker.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 27,4 milioane de lei (6 milioane de euro), valoare cu 16% sub rulajul de marţi, de 31,7 milioane de lei (7 milioane de euro). Peste 92% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de operaţiuni cu titlurile celor cinci SIF-uri (15,4 milioane de lei), acţiunile Fondului Proprietatea (6,9 milioane de lei) şi OMV Petrom (2,9 milioane de lei, din care două deal-uri de 2 milioane de lei).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,97%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,84%.

Exceptând acţiunile celor cinci SIF-uri, titlurile FP şi acţiunile OMV Petrom, la închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei mai înregistrau acţiuni emise de 6 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. "Rămâne de văzut cât de repede va fi numit noul guvern, ce planuri va prezenta, pentru că în campania electorală nu s-a discutat mai nimic, şi trebuie să vedem cum va evolua mediul politic. Cred că majoritatea investitorilor sunt destul de precauţi, iar activele româneşti probabil vor continua să se tranzacţioneze cu un discount faţă de regiune. Depinde de mediul politic şi de măsurile luate în continuare dacă acest discount se va reduce sau va creşte. Pentru moment, piaţa dă USL un moment de pauză", a mai spus brokerul.

Investitorii se uită în continuare cu interes şi pe pieţele externe. La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt avansau cu până la 0,3%, iar piaţa de la Paris era în scădere cu 0,1%, înaintea unei decizii de politică monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed), aşteptată după închiderea pieţelor de capital din Europa. Investitorii se aşteaptă ca Fed să anunţe o nouă rundă dintr-un program de cumpărare de obligaţiuni, în valoare de 40 mld. dolari lunar, prin achiziţii de titluri de Trezorerie. Operaţiunea face parte din eforturile băncii centrale a SUA de a susţine recuperarea economică fragilă afectată de discuţiile politice asupra bugetului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO