Burse - Fonduri mutuale

Bursa scandalurilor: arestările şi procesele au luat faţa listărilor în 2010

Bursa scandalurilor: arestările şi procesele au luat faţa listărilor în 2010

Autor: Andrei Chirileasa

14.12.2010, 23:57 83

Arestarea lui Cătălin Chelu

Cătălin Chelu (foto stânga), unul dintre cei mai puterniciinvestitori de pe Bursă, a fost arestat în luna noiembrie pentru căar fi încercat să-l mituiască pe Dan Fătuloiu, secretar de stat înMinisterul Administraţiei şi Internelor, reţinerea sa realizându-seîn urma unui flagrant. Chelu este unul dintre cei mai mariinvestitori de la SIF-uri şi a fost sancţionat în ultimii ani demai multe ori de CNVM pentru depăşirea pragului de deţinere de 1%.Arestarea sa a venit la scurt timp după ce a fost implicat în douătranzacţii importante pe Bursă: achiziţiile unor pachetesemnificative de acţiuni la Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) şiLactate Natura Târgovişte (INBO). Alături de Chelu a fost reţinutşi Antonel Cristi Banu, preşedintele CA al Altur Slatina (ALT),companie controlată de asemenea de omul de afaceri gălăţean.

Conflictul dintre Rompetrol Şi CNVM

Duelul dintre kazahii de la Rompetrol şi CNVM a început încă deanul trecut, când arbitrul pieţei de capital i-a obligat pe kazahisă lanseze oferte de preluare pentru participaţiile minoritare dela Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR). Înianuarie, kazahii au depus la CNVM documentaţia de ofertă pentruRRC, însă comisia a respins-o, contestând modul în care s-arealizat evaluarea şi stabilind un preţ minim, cu circa 18% maimare decât cel oferit de kazahi, situaţie fără precedent în istoriaBursei. Kazahii au derulat oferta la preţul cerut de CNVM, ajungândsă deţină peste 98% din acţiuni. Ei au cerut apoi delistareacompaniei de pe Bursă, care a fost blocată însă de CNVM până laclarificarea situaţiei obligaţiunilor pe care compania trebuia săle răscumpere de la stat. Rompetrol a cerut CNVM despăgubiri de 50mil. dolari şi a ameninţat că se va adresa instanţei.

Scandalul obligaţiunilor RRC

Acţionarii kazahi ai grupului Rompetrol au intrat în conflict şicu Ministerul Finanţelor în momentul în care au decis la finelelunii septembrie să convertească în acţiuni obligaţiunile emise deRompetrol Rafinare (RRC) în 2003 în contul datoriilor istorice alePetromidia şi deţinute de statul român. Statul a redevenit astfelacţionar la RRC cu circa 45%, însă înainte de a realiza conversia,kazahii au realizat şi o plată parţială de circa 54 mil. euro dindatoria totală de 571 mil. euro, pentru ca în urma conversiei săpăstreze pachetul majoritar de acţiuni. Ministerul Finanţelor aatacat în justiţie decizia din AGA de la RRC privind conversiaobligaţiunilor în acţiuni şi negociază în prezent cu oficialiikazahi recuperarea datoriei.

Războiul de la Oltchim

Disputa dintre acţionarul minoritar al Oltchim (OLT), grupulgerman PCC, şi conducerea combinatului, care durează de doi ani, aluat amploare în ultimele luni, ajungând în justiţie. ConducereaOltchim vrea să dea în judecată grupul PCC pe motiv că ar fi abuzatde statutul de acţionar minoritar şi ar fi blocat finanţareacombinatului, cauzându-i pierderi. De cealaltă parte, PCC a făcuplângere la DNA împotriva preşedintelui Oltchim, Constantin Roibu,pe baza unor acuzaţii privind acţiuni ale acestuia care ar fiprejudiciat compania, care au fost publicate de presa locală dinRâmnicu Vâlcea. Pe lângă acest scandal, Roibu a fost amendat lunide CNVM cu 7.500 de lei pentru că ar fi indus în eroareinvestitorii de pe Bursă când a anunţat intrarea BCR înacţionariatul Oltchim la începutul lui octombrie

SIF Moldova, În conflict cu Mittal

SIF Moldova (SIF2) a intrat în conflict cu ArcelorMittal, dupăce grupul miliardarului indian Lakshmi Mittal a anunţat că vaderula o majorare de capital în valoare de circa 132 mil. euro laproducătorul de ţevi ArcelorMittal Roman (PTRO) pentru reîntregireacapitalului, după ce compania a înregistrat pierderi mari înultimii ani. SIF2, care deţine circa 14% din companie, a cerut unaudit suplimentar privind tranzacţiile derulate în ultimii ani deproducătorul de ţevi cu firmele din grup, şi a cerut în AGAtragerea la răspundere a administratorilor pentru managementdefectuos. De asemenea, SIF2 a cerut blocarea majorării de capital,până la finalizarea auditului. La demersul SIF2 s-au alăturat şialţi investitori mari, precum East Capital, BT Asset Management şiBroker Cluj.

Sechestru pe acţiunile Unirea

Pachetele de acţiuni deţinute de The Nova Group InvestmentsRomânia, firma omului de afaceri Dan Adamescu, la Unirea ShoppingCenter (SCDM) şi Astra Asigurări (ATRA) au fost indisponibilizatela cererea AVAS, în cadrul unui dosar de executare silită, ştireacăzând ca un şoc în piaţă la începutul lunii decembrie. AVAS aobţinut în instanţă executarea The Nova Group pentru recuperareaunor penalizări de circa 21 mil. lei pe care firma le-ar fi avut deplătit pentru nerealizarea la timp a investiţiilor asumate laprivatizarea Unirea Shopping Center. Firma lui Adamescu a anunţatînsă că a realizat investiţiile şi că acţiunea AVAS reprezintă unabuz, având în vedere că valoarea pachetelor de acţiuni este multmai mare decât presupusa creanţă. Cele două părţi au în prezent maimulte procese.

Condamnarea lui Dinel Staicu

Dinel Staicu a devenit în iunie primul şef de companie de peBursă care este condamnat de o instanţă la închisoare pentruinfracţiuni economice, ceea ce nu l-a împiedicat să păstrezefuncţiile de preşedinte şi director general al SIF Oltenia (SIF5),una dintre cele mai valoroase companii listate, care are înadministrare active de 360 mil. euro. Judecătoria Sectorului 4 l-acondamnat pe Staicu la 4 ani de închisoare cu executare pentrufraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) cu circa 5 mil.euro în urmă cu mai mulţi ani. CNVM a cerut ulterior ca SIF Olteniasă organizeze o AGA pentru a discuta menţinerea lui Staicu înConsiliul de Administraţie, însă conducerea SIF s-a opus, motivândcă decizia instanţei nu este definitivă. Dinel Staicu a mai fostpus sub acuzare în 2007 şi pentru fraudarea Transgaz cu 11 mil.euro.

Insolvenţa Impact

Hotărârea Tribunalului Bucureşti din luna iulie privind intrareaîn insolvenţă a dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP),controlat de omul de afaceri Dan Ioan Popp, a fost o surprizăpentru investitorii de pe Bursă. Insolvenţa Impact a fost cerută defirma de construcţii Romconstruct din Ploieşti pentru o datorie decirca 1,3 mil. lei. Conducerea Impact a contestat deciziainstanţei, argumentând că are suficiente disponibilităţi şi că nu aplătit acea datorie din cauză că între cele două firme există maimulte procese prin care îşi cer daune reciproce. Tot TribunalulBucureşti a decis în august suspendarea procedurii de insolvenţăpână la judecarea recursului Impact, programată la începutul luniiaprilie 2011, iar la finele lunii noiembrie titlurile au revenit latranzacţionare pe Bursă.

Divizarea Prodplast

Listarea Prodplast Imobiliare (PPLI), compania imobiliarărezultată din divizarea Prodplast (PPL), pe sistemul alternativ alBursei din Sibiu nu a rezolvat conflictul dintre Florin Pogonaru şiacţionarii minoritari, Broadhurst şi SIF Oltenia. Cei doi acţionariau reclamat faptul că în momentul divizării nu au primit dreptul dea se retrage din companie. Conflictul izvorăşte din faptul că dupădivizare Prodplast Imobiliare ar fi trebuit listată pe o piaţăreglementată, lucru care nu s-a întâmplat.

Descompunerea Amonil

Producătorul de îngrăşăminte Amonil Slobozia, controlat înproporţie de 51% de două firme înregistrate în Insulele Belize(Zalois şi Jovline), a anunţat în octombrie că activitatea deproducţie şi o parte dintre salariaţii companiei vor fi preluate defirma Chemgas Holding, care a preluat anul trecut şi principaleleactive, în urma executării silite. Acţionarii minoritari ai Amonil,care riscă astfel să piardă totul, s-au adresat CNVM cerând ca celedouă firme care controlează Amonil să-şi publice acţionariatul şisă fie obligate să facă o ofertă publică de preluare, argumentândcă în spatele lor s-ar putea afla omul de afaceri Ioan Niculae,proprietarul grupului Interagro, care a avut în ultimii ani strânselegături de afaceri cu Amonil. CNVM a amendat recent conducerilecelor două firme pentru că nu au respectat obligativitatea de alansa o ofertă publică de preluare la Amonil.

Delistarea Avicola BraŞov

Omul de afaceri Ioan Popa, acţionarul majoritar alproducătorului de carne de pasăre Avicola Braşov (AVLE), a decis înaugust delistarea companiei de pe piaţa RASDAQ, deşi acţionariiminoritari mai deţin circa 30% din companie. CNVM s-a opus însădelistării şi l-a amendat pe Ioan Popa cu 5.000 de lei pentru că nua derulat o ofertă publică de preluare în momentul în care apreluat pachetul majoritar de acţiuni, în 2009. El le-a oferitacţionarilor minoritari care nu sunt de acord cu delistareaposibilitatea de a se retrage din companie.

CiorcilÂ, acuzat de manipulare

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania(TLV), Horia Ciorcilă, alături de Claudiu Silaghi, membru al CA, şidoi bancheri de la Bank of Cyprus au fost puşi sub acuzare în lunaiulie, alături de alte persoane, pentru acuzaţii de manipulare apieţei de capital în legătură cu o serie de tranzacţii cu acţiuniTLV derulate de aceştia în 2009, înainte ca Bank of Cyprus să preiaun pachet de 9,5% din capitalul băncii din Cluj. Acuzaţiile, careau fost respinse de şeful TLV, au căzut ca o bombă în sectorulfinanciar şi s-au resimţit imediat şi pe Bursă, unde acţiunile TLVau scăzut puternic. Ciorcilă este fondatorul Băncii Transilvania şiunul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Cluj, iarpunerea sa sub acuzare a însemnat o lovitură de imagine pentrubancă, dar şi pentru piaţa de capital.

Procesul dintre SIF1 Şi TLV

SIF Banat-Crişana (SIF1) a atacat în justiţie deciziile luate încadrul AGA de la Banca Transilvania (TLV) din aprilie, prin cares-a ales noul Consiliu de Administraţie şi s-a decis majorareacapitalului social. SIF1 şi-a pierdut reprezentantul în CA albăncii, după ce acţionarii au respins aplicarea votului cumulativ.Procesele au întârziat cu câteva luni majorarea de capital de laTLV. Conflictul dintre cele două părţi a început în 2009, după AGAde la SIF1, când conducerea SIF le-a suspendat dreptul de vot maimultor acţionari presupuşi că ar acţiona în mod concertat cu BancaTransilvania.

UCM Reşiţa Şi rambursările ilegale de TVA

Vânzarea unor echipamente de către UCM Reşiţa (UCM) către ofirmă a omului de afaceri libanez Said Baaklini printr-o tranzacţiede 250 mil. euro a stat la baza cererii acestuia privind returnareade TVA în valoare de 60 mil. euro, operaţiune care a fost declaratăilegală. Tranzacţia se află în centrul unuia dintre cele mai mariscandaluri din ultimii ani, în care au fost implicaţi funcţionariai Fiscului şi chiar oameni politici. Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie a decis luni arestarea preventivă a lui Adrian Chebuţiu,preşedintele Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, după cedirectorul executiv al companiei, Adrian Preda, fusese arestat lafinele lunii noiembrie. Ancheta a devenit publică odată cuarestarea lui Said Baaklini în Bulgaria pe 28 noiembrie.

Conflictele între acţionarii BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu a fost nici ea ferită descandaluri în acest an, totul începând în ianuarie, odată cualegerea noului Consiliu de Administraţie. Daniel Ţepeş,proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, a reuşitatunci, împreună cu alte firme de brokeraj, să schimbe vechiulConsiliu de Administraţie, deşi Stere Farmache a fost reales înfuncţia de preşedinte. Au urmat în august alegeri la DepozitarulCentral, unde au fost de asemenea schimbaţi vechii administratori,nu înainte ca aceştia să dea drumul tranzacţiilor OTC (care sederulează în afara Bursei). Conducerea Bursei a suspendat însăhotărârea, susţinând că nu s-a realizat un studiu de impact înaintede aplicarea acestei măsuri, şi a ameninţat chiar cu acţionarea înrăspundere a foştilor administratori ai Depozitarului. Conflicteleau continuat cu cererea unui acţionar al BVB privind diminuareacapitalului social al Bursei cu circa 9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO