Burse - Fonduri mutuale

Bursa şi-a reluat creşterea, dar investitorii nu se înghesuie la cumpărare

Bursa şi-a reluat creşterea, dar investitorii nu se...

Autor: Stefan Musgociu

16.10.2013, 21:04 592

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,5%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5) şi Impact (IMP) au ridicat rulajul la 18,6 milioane lei.

„Lichiditatea destul de slabă de la BVB este cauzată de faptul că nu există noutăţi legate de emitenţi. În plus, se pare că investitorii aş­teap­tă începerea ofer­tei Romgaz. Calculele pri­vind vânzarea unor ac­ţiuni din portofolii pen­tru a subscrie la ofer­tă cred că se vor face abia după publicarea deta­liilor opera­ţiunii. Aceste detalii vor revi­gora lichi­di­tatea pieţei. În plus, comunicatele cu privire la rezultatele fi­nan­ciare din al treilea tri­mestru (în perioada 25 oc­tom­brie - 15 noiem­brie - n.red.) vor conduce la creş­terea vola­tilităţii pe anumiţi emi­tenţi“, a declarat Mar­cel Mur­goci, direc­to­rul de operaţiuni al fir­mei de brokeraj Estin­vest.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,61%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul ener­ge­tic, s-a plasat cu numai 0,1% peste şe­dinţa precedentă. Indicele BET-FI, al titlu­rilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,55%.

Mai mult de trei sferturi din lichi­di­tatea de miercuri au reprezentat trans­feruri cu acţiuni Fondul Proprie­ta­tea (10,3 mil. lei, din care un deal de 4,6 mil. lei), cu titluri SIF Oltenia (2,5 mil. lei, din care două deal-uri de 1,6 mil. lei) şi ope­raţiuni cu 2,8% din titlurile Impact (1,2 mil. lei).

Acţiunile FP au cres­cut cu 1,2%, la 0,7895 lei, şi s-au apropiat uşor de noul ma­xim istoric atins în pri­mele minute ale şe­din­ţei de vineri, de 0,8095 lei.

„Oferta de cum­pă­rare derulată de Fondul Pro­prietatea nu a per­turbat mersul în sus al acţiunii FP pe piaţa prin­ci­pală. Aceas­tă evoluţie se datorează, cred, porto­fo­liului consis­tent pe care îl deţine FP, pre­cum şi po­si­bilelor lis­tări viitoare ale emi­ten­ţi­lor din res­pec­ti­vul por­to­foliu. Nu cred că se vor putea face spe­cu­laţii cum­pă­rând acum din piaţă şi vânzând la ofertă. În schimb, cei care au acţiuni FP îşi asumă blo­carea întregului pachet în ofertă, iar după încheierea ofertei, cei care doresc îşi vor reîntregi portofoliile prin cum­părarea din piaţă“, a mai spus brokerul.

Acţiunile Impact au încheiat ziua la 0,22 lei, preţ similar ultimei cotaţii de marţi şi celei propusă de omul de afaceri Gheorghe Iaciu în oferta de preluare pe care a lansat-o pentru un pachet reprezentând aproape 61,7% din titlurile dezvoltatorului imobiliar. Oferta de preluare s-a încheiat miercuri.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate, miercuri, 73 de operaţiuni în valoare cumulată de 173.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,18%, la 11,27 lei. Cotaţia este cu 0,62% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 3,74% şi, respectiv, cu 9,4%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa de la Paris era în scădere cu 0,3%. Pieţele fost pe scădere până aproape de ora 16:30, însă apoi au urmat linia burselor din SUA, investitorii mizând pe un acord în Congres pentru soluţionarea datoriei SUA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO