Burse - Fonduri mutuale

Bursa şi CNVM au căzut de acord cum să rezolve necunoscuta pieţei RASDAQ

Bursa şi CNVM au căzut de acord cum să rezolve necunoscuta pieţei RASDAQ
11.08.2010, 23:58 98

Propunerile Bursei de Valori Bu­cureşti aflate pe masa de lucrua Co­misiei Naţionale a Valorilor Mo­bi­liare (CNVM) stabilesc căemitenţii RASDAQ care au o capitalizare bursieră de minim un milionde euro vor fi selectaţi de Bursă pentru a fi transferaţi pe piaţareglementată a BVB, în timp ce restul com­paniilor listate peRASDAQ vor trece pe Sis­temul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) alBursei. Bursa a mai propus ca emitenţii eligibili să obţină oderogare de la criterii precum un free-float de minim 25%, dar şide la unele condiţii de menţinere la cota Bursei precum numărul şivaloarea tranzacţiilor zilnice.
Din cele peste 1.400 de companii listate pe piaţa RASDAQ, circa 400se califică pentru a fi transferate la Bursă, însă transferul nu vafi posibil fără acordul acţionarilor acestora. Prin­tre emitenţiieligibili se numără Prospecţiuni Bu­cureşti, producătorul delactate Albalact din Alba Iulia, constructorul Armax Gaz Mediaş,pro­du­cătorul Ceramica Iaşi, producătorul de tuburi ArcelorMittalIaşi, compania de aeronave Romaero şi constructorul SocotTârgu-Mureş.
"Colaborăm în prezent cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureştiîn vederea găsirii celei mai bune soluţii de abordare privindrestruc­turarea pieţei RASDAQ, viziunile noastre în acest sensfiind congruente. Prioritar în discuţiile noastre este transferulde pe RASDAQ pe piaţa reglementată a companiilor eligibile. Vortrece pe piaţa reglementată com­pa­niile care au capitalizareabursieră de cel puţin un milion de euro, indicator care faceeligibile un număr de 400 de societăţi listate în prezent peRASDAQ", a declarat Radu Toia, director general al DirecţieiGenerale Autorizare Reglementare din CNVM.

Au şase luni la dispoziţie să sehotărască
În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a instrucţiuniiCNVM privind piaţa RASDAQ, emitenţii selectaţi vor convoca AGApentru a decide dacă vor intra pe piaţa reglementată BVB sau pesistemul alternativ (ATS). Dacă sunt de acord, companiile mai au ladispoziţie alte şase luni pentru întocmirea şi autorizarea de cătreCNVM a prospectului de admitere la tranzacţionare.
"Restructurarea pieţei RASDAQ va fi un program care se va derula peparcursul a 12 luni de la emiterea instrucţiunii legale de cătreCNVM, interval în care ne vom implica activ în convingereaemitenţilor să treacă la cota de tranzacţionare a Bursei. Mai mult,firmele care vor depune documentele în maximum trei luni de la dataAGA vor beneficia de avantajul unei forme simplificate aprospectului şi de scutirea de la plata taxelor percepute de BVB şiCNVM", a afirmat Ciprian Zah, vicepre­şedintele Bursei de ValoriBucureşti.

Reorganizarea va duce la dispariţiaRASDAQ
Măsura prin care se rezolvă statutul incert al pieţei RASDAQ vaduce însă la dispariţia pieţei după aproape 15 ani de funcţionare,interval în care denumirea RASDAQ a devenit aproape sinonim curiscul, speculaţiile şi randamentele/pierderile de trei cifre. Deşipiaţa RASDAQ numără în prezent peste 1.400 de emitenţi cu ocapitalizare bursieră de 2,6 mld. euro, circa o sută de societăţisunt cu adevărat vizibile pentru investitori, iar mai puţin de 40sunt tranzacţionate cu o frecvenţă zilnică. La extrema opusă seaflă emitenţi ale căror acţiuni nu au mai fost tranzacţionate deani de zile şi care nu au mai transmis niciun fel de raportări,unele aflându-se chiar în pro­ce­dură de faliment.

Bursa ar putea câştiga 2,8 mld. euro lacapitalizare
Pe de altă parte, Bursa de Valori Bucureşti ar putea câştiga 400 denoi emitenţi care până atunci, din cauza faptul că piaţa RASDAQ nuavea un statut clar de piaţă reglementată, erau inaccesibileinvestitorilor de talie mare care nu puteau investi decât încompanii tranzac­ţio­nate pe o piaţă reglementată.
"Dacă toţi cei 400 de emitenţi vor fi de acord, impactul asupraBursei va fi de amploare: estimăm că capitalizarea bursieră vacreşte în medie cu 2,8 miliarde de euro, iar volumul zilnic detranzacţionare cu 1,3 mi­lioa­ne de euro graţie creşteriivizibilităţii acestor companii, precum şi posibilităţii de a fiincluse în portofoliile marilor investitorilor, de talia fondurilorde pensii. În prezent, fondurile de pensii, precum şi mari fonduristrăine de investiţii nu pot investi pe piaţa RASDAQ din cauzastatutului incert al acestei pieţe", a continuat oficialulBursei.
Anticipând că zilele pieţei RASDAQ sunt numărate, mai mulţiemitenţi au început deja procedurile de admitere la cota Bursei.Omul de afaceri Horaţiu Cercel, proprietar al firmei de construcţiiConcefa din Sibiu, a convocat adunarea generală în vedereaaprobării transferului acţiunilor de pe piaţa RASDAQ la categoria Isau II a Bursei de la Bucureşti sau la Sibex.
Un alt exemplu este societatea Foraj Sonde (FOSB) din Craiova,controlată de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cris­tescu, ceurmează a fi transferată de pe piaţa RASDAQ la cota Bursei, iaracţiunile pro­ducătorului de BCA Prefabricate, controlat de MarianPetre Miluţ, se tranzacţionează la Bursă de la începutul luniiiulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO