Burse - Fonduri mutuale

Bursa trebuie să digere eşecul ofertei Petrom

Bursa trebuie să digere eşecul ofertei Petrom

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

25.07.2011, 00:03 517

Brokerii sunt de părere că eşecul celei mai mari oferte publicederulate pe bursă prin care statul intenţiona să vândă un pachet de9,84% din acţiuni arată dimensiunile reduse ale pieţei de capitaldin România şi nu este un semnal pozitiv pentru aceasta. Bursa dela Bucureşti a închis sesiunea de vineri cu un avans de 0,56%,într-o piaţă în care jucătorii au tranzacţionat acţiuni de 42,65milioane lei, cu mult peste rulajul de joi, din care peste 60% aufost titluri Fondul Proprietatea.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost influenţată de scăderea cu1,9% a acţiunilor OMV Petrom (SNP), după anunţarea eşecului oferteide vânzare.

Ulterior, titlurile au fost oprite de la tranzacţionare. "Nucred că preţul a fost problema, să nu uităm că Petrom s-atranzacţionat şi la 0,44 lei anul acesta. Cred că modul în care afost scos la vânzare acest pachet a fost gândit greşit din parteastatului. Trebuia să accepte consultanţi dispuşi să garanteze unpreţ minim de execuţie şi să încheie un contract bazat pe comisionde succes", a declarat Grigore Chiş, directorul ge­neral al SSIFBroker.

El a adăugat că eşecul ofertei nu este un semnal pozitiv pentrupiaţă şi nici un motiv de bucurie.

"Cred că lipsa promovării acestei oferte este motivulinsuccesului. Există emitenţi din România pe care s-au raportat înultima vreme intrări de nume foarte mari din mediul inter­naţionalinvestiţional", a adăugat Chiş.

Consorţiul care a intermediat oferta a explicat eşecul princondiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi agravarea lorpe parcursul operaţiunii prin care statul a dorit să vândă 9,84%din acţiunile OMV Petrom.

"Eşecul ofertei arată încă o dată dimensiunea modestă a pieţeinoastre de capital şi necesitatea deschiderii către instituţiilecare au un cuvânt de spus la nivel global şi atragerea acestora înţara noastră", a spus Adrian Mănăilă, şeful firmei de brokerajEldainvest.

Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate deindicele BET, au consemnat o creştere medie de 1,1%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlu­rile FonduluiProprietatea (FP) au con­semnat vineri creşteri mai accelerate şiau închis la preţuri în medie cu 2% peste referinţă.

Cele mai lichide au continuat să fie acţiunile FonduluiProprietatea, cu un rulaj de 25,76 milioane de lei. Ultima cotaţiedin piaţă a fost de 0,527 lei, cu 2,13% peste referinţă.

Acţiunile Erste au consemnat al doilea rulaj din piaţă, cutransferuri de 3,06 milioane lei. Titlurile băncii au crescut cu0,96%, la 147,9 lei.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai consemnat acţiunileBVB - 2,75 mi­lioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 2,57 milioanede lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,12 milioane de lei şi SIFTran­sil­vania (SIF3) - 1,48 milioane de lei.

Titlurile Băncii Transilvania au afişat o creştere importantă,de 4,9%, ultimul preţ din piaţă fiind de 1,2 lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europenecon­semnau creşteri modeste, deşi în prima parte a zilei pieţele auatins un maxim al ultimelor două săptămâni, după ce lideriieuropeni au convenit un pachet de salvare a Greciei de 159 demiliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO