Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene primesc un respiro după alegerile din Franţa. Acum toţi ochii sunt spre Italia

Bursele europene primesc un respiro după alegerile din...

Autor: Dan Grigore Ivan

09.05.2017, 00:03 311
Următorul test electoral european va fi cel italian, în 2018, aceasta însemnând un timp de respiro pentru piaţa europeană, hăr­ţuită susţinut de la criza datoriilor suverane şi până astăzi.

Victoria lui Emmanuel Macron la ale­gerile prezidenţiale din Franţa vine într-un mo­ment în care economia europeană merge mai bine decât se aşteptau analiştii, iar câştigurile companiilor sunt mai mari decât în anii trecuţi, în vreme ce companiile europene afişează un P/E (Price Earnings Ratio) mai mic decât cele americane.

Contrar rezultatelor după primul tur de scrutin, atunci când referinţa bursei franceze, in­dicele CAC 40, a crescut cu peste 4% şi a an­trenat creşteri importante pe toate con­tinentele, ieri pieţele de capital nu au mai fost la fel de exuberante, mulţi investitori fiind deja siguri că Emmanuel Macron va câştiga. Tocmai această anticipare din partea in­ves­titorilor a antrenat un peisaj bursier nes­pec­­taculos în prima zi oficială a erei macroniene.

Indicele CAC 40 a coborât cu 0,8% ieri, iar în comparaţie cu prima zi de tranzacţionare după turul întâi de scrutin, atunci când doar doi constituenţi ai referinţei pariziene afişau deprecieri, pe 8 mai, 30 dintre cei 40 de emitenţi francezi consemnau scăderi ale valorii de piaţă. În cele două săptămâni ale campaniei pentru turul al doilea, indicele francez a crescut cu peste 7%. De la începutul acestui an, indicele CAC 40 a urcat cu 11%, aproape de două ori mai puternic decât indicele american Dow Jones.

De asemenea, bursa de la Frankfurt a scăzut ieri, indicele DAX depreciindu-se cu 0,35%, în vreme ce indicele FTSE 100, referinţa bursei de pe malurile Tamisei, a crescut uşor, respectiv cu 0,04%.

În Asia, indicele nipon Nikkei 225 a crescut cu peste 2%, la fel ca după primul tur de scrutin, iar yenul japonez, unul dintre cele mai importante active de refugiu, s-a apreciat cu 0,2%. 

În regiune, indicele polonez WIG 20 a scăzut cu 0,80%, cea mai mare scădere din Europa, în vreme ce la Bucureşti şedinţa de tranzacţionare de ieri nu a fost spectaculoasă, rulajul fiind sub nivelurile din ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO