Burse - Fonduri mutuale

Bursele externe sunt tot mai nervoase, dar analiştii cred că scăderile sunt de scurtă durată

Bursele externe sunt tot mai nervoase, dar analiştii...

Autor: Adrian Cojocar

25.06.2013, 19:02 747

În ultimele săptămâni de pe plan extern au venit semnale tot mai proaste, volatilitatea fiind la ea acasă, în timp ce corecţiile s-au instalat pe cele mai multe burse importante, însă analiştii sunt optimişti şi cred că situaţia tensionată de pe pieţe nu va fi de durată anticipând că bursa de la Bucureşti va reveni în următoarele săptămâni pe creştere.

China a intrat recent în prim-plan, fiind ultimul motiv de îngrijorare pentru investitori şi a alimentat scăderile din ultimele zile. După ce a înregistrat luni o scădere de 5,3%, cea mai drastică din ultimii patru ani, bursa din Shanghai s-a prăbuşit cu încă 5,8% pe parcursul zilei de ieri. Evoluţia a determinat reprezentanţii băncii centrale a Chinei să iasă cu declaraţii în încercarea de a linişti investitorii, iar ulterior a recuperat pierderea şi a închis cu o scădere minoră, de 0,2%. Acest episod aminteşte de recentele corecţii suferite de bursa niponă care au transmis un val de nelinişte printre investitorii din toată lumea.

„Considerăm că reacţia negativă a pieţelor financiare este doar temporară şi că măsurile pe care le iau băncile centrale atestă că economia globală s-a stabilizat suficient încât să poată fi «decuplată de la aparate». Anticipăm că bursele europene, şi cea românească în speţă, îşi vor relua creşterile în următoarele săptămâni sau, în cel mai rău caz, vor stagna în zone curente, urmând să înregistreze aprecieri începând din toamnă“, spune Dan Rusu, şeful departamentului de analiză din cadrul BT Securties.

El prognozează că indicele BET ar putea închide anul cu un avans de peste 5% de la nivelul actual şi crede că indicele BET-FI, care include SIF-urile şi Fondul Proprietatea, va urca cu peste 8% până la finalul anului.

„Indicele BET-XT nu ar trebui să coboare sub suportul 466 de puncte şi ne aşteptăm ca până la final de an să revină cel puţin la 516. Indicele BET are ca suporturi nivelurile 5.200 şi 5.050 de puncte, având toate şansele să închidă anul peste maxima locală din mai, de la 5.540. În fine, SIF-urile ar trebui să se oprească la 24.000 sau, în cel mai rău caz, 22.800, după care să îşi reia tendinţa ascendentă şi să închidă 2013 peste 26.400 de puncte“, mai spune Rusu.

Pe lângă tensiunile de pe bursele externe bursa de la Bucureşti a mai fost lovită şi de scăderea puternică a acţiunilor Erste Group, care se depreciau pe parcursul şedinţei de ieri (la BVB) cu 6,9%, la 93,2 lei/unitate, după ce luni au scăzut cu 9% la Viena. Evoluţia vine ca efect la anunţul conducerii băncii privind necesitatea de a atrage 660 mil. euro de la acţionari pentru a putea returna un ajutor de 1,7 mld. euro primit în 2009. Luni, bursa de la Bucureşti a fost închisă.

Acţiunile SIF-urilor, ale căror portofolii sunt compuse între 16% şi 26% din acţiuni Erste, înregistrau ieri scăderi cuprinse între 1,1% şi 2%.

„Ştirea ar avea un impact negativ pentru SIF-urile care deţin Erste pentru că sunt puse în faţa a două variante: ori aduc bani pentru majorare (în condiţiile în care se doreşte reducerea expunerii pe sectorul financiar), ori se văd diluate în acţionariat. Ştirea ar fi fost relativ pozitivă pentru SIF5, care şi-ar putea vedea participaţia la BCR valorând mai mult în condiţii de profitabilitate a băncii, dar sentimentul negativ de pe pieţele externe domină deocamdată. Pentru sectorul bancar, semnalul nu este deosebit de grav, întrucât se ştie că implementarea noilor reglementări Basel III vor aduce şi cerinţe mai aspre de capital“, a precizat Vlad Pintilie, analist la NBG Securities.

El mai spune că scăderile severe de pe burse au fost declanşate de declaraţiile preşedintelui Fed Ben Bernanke cu privire la încetarea programului de stimulare economică, pentru ca ulterior oficiali ai Fed să încerce să atenueze efectele dând vina pe investitori că se comportă exagerat când nu primesc ce îşi doresc.

„Pe pieţele asiatice, PBOC (Banca Centrala a Chinei) a alimentat volatilitatea, anulând o licitaţie de titluri guvernamentale, dar apoi oficiali ai băncii au liniştit pieţele spunând că riscurile sunt controlabile şi şocurile sezoniere pe rata dobânzii vor pierde din intensitate. E aproape sigur că guvernul va interveni, dar aceste reacţii sugerează o situaţie financiară îngrijorătoare, ce se va răsfrânge asupra economiei reale. Bineînţeles că şi piaţa locală a fost afectată şi va fi în continuare atât timp cât situaţia economică a celor mai mari două economii din lume este incertă“, este de părere Pintilie.

Dan Rusu consideră că principalii factori care au alimentat corecţiile din ultimele săptămâni au fost pregătirile băncilor centrale privind reducerea programului de stimulare, datele privind încetinirea economică a Chinei şi măsurile monetare drastice luate de banca centrală a Chinei precum şi creşterea randamentelor la titlurile de stat în condiţiile unor economii încă îndatorate excesiv.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO