Burse - Fonduri mutuale

Bursele lumii se joacă cu inima investitorilor, vânzări masive urmate de euforii de moment

Indicele BET al bursei de la Bucureşti este încă pe plus de la începutul anului, mai are o creştere de 4,8% după ce în luna octombrie a scăzut cu 6%. AFP/Mediafax Foto

Indicele BET al bursei de la Bucureşti este încă pe plus de la începutul anului, mai are o creştere de 4,8% după ce în luna octombrie a scăzut cu 6%. AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

20.10.2014, 00:08 1940

Vineri pieţele bursiere şi-au revenit pentru o zi, dar nu au recuperat pierderea de 6% din octombrie.

Investitorii la burse se simt de parcă ar fi într-un montagne russe, pieţele de acţiuni raportând scăderi abrupte urmate de urcuşuri spectaculoase la doar o zi distanţă.

Puţini pot spune că ştiu direcţia în care se îndreaptă acum bursele. Mai mult, de numele lunii octombrie sunt legate cele mai mari crahuri bursiere din istorie, cel din 1987 şi din 2008.

„Ultimele zile au fost spectaculoase pe bursele externe, iar vineri «taurii» au avut o revenire surprinzătoare. Nu mă aştept însă ca această revenire să ţină mai mult de câteva şedinţe. Mă aştept ca pe burse să înceapă o corecţie negativă amplă şi de durată“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial.

Societatea administrează fondul STK Emergent, cel mai mare fond închis listat la bursă, care a vândut acţiunile din portofoliu şi s-a adăpostit pe cash încă din luna martie în aşteptarea unor corecţii negative pe bursă.

Vineri 17 octombrie bursele europene au închis cu cea mai mare creştere zilnică din ultimii trei ani, insuficientă însă pentru a acoperi pierderile de la începutul lunii, după ce joi pe bursele scăderile erau generalizate. Indicele german DAX a crescut cu 3,1% vineri, după ce joi a pierdut 2%. Indicele francez CAC 40 a raportat un plus de aproape 3% după ce joi a scăzut şi 2,6%. Peste Ocean, indicele american Dow Jones a urcat cu 1,63% după ce miercuri a pierdut 1%.

Un catalizator al creşterilor de vineri au fost declaraţiile făcute de James Bullard, şeful Rezervei Federale (Fed) din St. Louis, care a declarat că Fed ar trebui să ia în considerare amânarea încheierii programului de achiziţii de obligaţiuni menit să susţină economia, pentru a opri aşteptările referitoare la încetinirea inflaţiei.

Stagnarea creşterii economice la nivel global alături de inflaţia scăzută şi dobânzi la minime sunt cele mai mari temeri ale investitorilor. Rămâne de văzut dacă efectul declara­ţiilor va ţine mai mult de o zi.

Bursa de la Bucureşti s-a aliniat cu o întârziere la evoluţiile de pe bursele externe, abia joi fiind înregistrate scăderi mai abrupte. Indicele BET a închis joi cu o scădere de 2,8%, cea mai abruptă din luna martie, pentru ca vineri să crească cu 1,65%.

Spre deosebire de bursele mature din Europa, indicele BET al bursei de la Bucureşti este încă pe plus de la începutul anului, respectiv o creştere de 4,8% după ce în luna octombrie a scăzut cu 6%, nivel apropiat de cel al scăderilor raportate de pieţele financiare mature.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre evoluţia marilor burse de la începutul lunii până în prezent

- opinia lui Adrian Mănăilă, directorul general al firmei de brokeraj Eldainvest, despre evoluţia burselor în perioada următoare

- cum a reacţionat bursa de la Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO