Burse - Fonduri mutuale

Bursele mari ale lumii au avut cel mai slab început de an din 2010

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

02.02.2014, 18:48 247

Marile bursele ale lumii au încheiat luna ianuarie cu scăderi de până la minus 3%, marcând astfel cel mai slab înce­put de an din 2010 din cauza turbu­len­ţelor de pe pieţele emergente care i-au făcut pe investitori să se refugieze în pla­samente mai sigure precum titlurile de stat cu rating ridicat, dolarul şi yenul ja­ponez, scrie publicaţia britanică Financial Times.

După creşteri consistente în 2013, prima lună din an nu a fost deloc uşoară pentru investitorii în acţiuni. Indicele bursei de la Londra FTSE100 a încheiat prima lună din an cu o scădere de 3,45%, indicele francez CAC 40 s-a co­rec­tat cu 3%, indicele german DAX a pier­dut 2,57%. Peste Ocean, în Ame­rica, indicele S&P 500 a scăzut cu 3,6% în ianuarie.

Nici în regiunea Europei Centrale şi de Est luna ianuarie nu a fost mai bună. Bursa din Polonia a scăzut cu 1,8%, bursa de la Bucureşti s-a corectat cu 1,7%, în timp ce bursa de la Praga şi cea de la Viena au stagnat. În mod surprin­zător, bursa maghiară a avansat cu 2%. Fo­rintul maghiar s-a depreciat puternic şi a atins minimul ultimilor doi ani în ra­port cu euro pe fondul retragerilor ma­sive de capital de pe pieţele emer­gente, declanşate de decizia Rezervei Fe­derale a SUA de a reduce programul de rela­xare cantitativă. Performera re­giunii e bursa de la Sofia, care a crescut cu 11,25% în prima lună din an, acce­le­rând avansul pe ultimele 12 luni până la 45%.

Începutul de an a fost marcat şi de creşterea volatilităţii. Investitorii au devenit tot mai nervoşi, dar şi îngrjijoraţi de efectele pe care le va avea reducerea cu încă 10 miliarde de dolari până la 65 miliarde de dolari de către Rezerva Federală a programului de achiziţii lunare de obligaţiuni prin care susţine economia americană. Programul de introducere de lichidităţi în sistemul finan­ciar, al treilea de acest tip de la declan­şarea crizei financiare în 2008, a alimentat şi creşterea puternică a burselor la nivel global, în special a pieţelor emergente. De exemplu, bursa din Turcia, printre cele mai afectate de retragerile investitorilor din ultimele luni, a crescut cu 145% în ultimii cinci ani graţie intrărilor mari de bani. În prima lună din 2014 însă, bursa din Turcia a pierdut 8,8%, iar în ultimele 12 luni are o scădere de 21%.

Potrivit FT, indexul ce măsoară vola­tilitatea pieţelor de capital CBOE Vix a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Volatilitatea reprezintă amploarea miş­că­rilor preţurilor acţiunilor, în sus sau în jos. Cu cât volatilitatea este mai mare, cu atât riscurile investiţiilor sunt mai mari. Totuşi, o volatilitate ridicată în­seam­nă şi oportunităţi de câştiguri ra­pide într-un termen scurt, fiind pe placul speculatorilor.

„Având în vedere că şi în trecut crizele din pieţele emergente au avut în rare ocazii un impact mai mult decât temporar pe piaţa financiară americană, credem că Fed a luat decizia corectă. Probleme vor mai apărea periodic în diferite pieţe emer­gente în acest an, dar acest lucru nu va împiedica Fed să continue reducerea sti­mulilor financiari“, a spus pentru FT Paul Ashworth de la Capital Eco­no­mics.

Pe de altă parte, randamentele titlu­rilor de stat americane şi germane pe zece ani au atins minimele ultimelor luni: randamentul adus de titlurile de stat americane pe zece ani a scăzut până la 2,65% vineri, în timp ce randamentul titlurilor germane a atins 1,66%.

Aversiunea la risc a investitorilor s-a intensificat săptămâna trecută după ce băncile centrale din India, Turcia şi Africa de Sud au majorat dobânzile de re­ferinţă drept reacţie la presiunea ri­dicată existentă pe valutele celor trei ţări din partea investitorilor interna­ţio­nali.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO