Burse - Fonduri mutuale

Bursele mature sunt la o aruncătură de băţ de maxime. BVB este codaşă la recuperare

Bursele mature sunt la o aruncătură de băţ de maxime. BVB este codaşă la recuperare

Autor: Adrian Cojocar

19.10.2010, 23:54 35

Bursa de la Bucureşti a rămas anul acesta mult în urma pieţelordez­vol­tate, dar şi a altor burse regionale, care sunt gata să-şireia trendul de creştere început în debutul anului 2009 după ce auajuns recent în preajma maximelor atinse în luna aprilie a acestuian.

Astfel, burse precum cele ale Germaniei, Poloniei sau Turciei auajuns recent la niveluri record pentru ultimii doi ani în timp ceprincipalul indice al Bursei, BET-C, se află încă cu 15,4% subnivelul maxim din luna aprilie a anului curent.
Scăderi similare cu cele con­sem­nate de Bursă au înregistrat doarpieţele din Bulgaria şi Cehia, care au de recuperat 14,8% şirespectiv 12,7% faţă de maximele atinse în urmă cu şase luni.

În aprilie, majoritatea burselor internaţionale au intrat pe untrend descendent după ce problemele din Grecia au cuprins întreagaEuropă, iar multe state au adoptat programe de austeritate bugetarăpentru a-şi re­duce deficitele, alimentând temerile privind unimpact negativ asupra re­luării creşterii economice înregiune.
Dacă la nivel internaţional cei mai mulţi investitori au uitat deprobleme, indicii burselor revenind în preajma maximelor, pe planintern Bursa resimte din plin instabilitatea fiscală şi politică,spun brokerii.
"Indicatorii economici nu au fost nici răi, nici buni, ciamestecaţi. Stimulii vor fi acordaţi în continuare de multe guverneşi lumea este li­niştită. La noi este mult mai puţin liniştitordeşi nu am suferit şocurile pe care le-au avut alţii. Este o lipsăde profesionalism din partea guvernului, care nu ţine în frâureforma siste­mului bugetar. Se anunţă modificări fiscale de la ozi la alta. Există foarte multă instabilitate şi investitorii nuştiu ce se va întâmpla şi pe ce să se bazeze", spune AdrianMănăilă, direc­torul general al firmei de bro­keraj EldaInvest dinGalaţi.
Analiştii spun că bursa ro­mâ­neasă pierde bătălia pentru baniifondurilor cu alte pieţe din regiune din cauza perspectiveloreconomice mai slabe şi a lichidităţii mici.
"România nu se decuplează de statele din regiune, este judecatăintegrat. Problema este că oamenii com­pară perspectiveleeconomice, la noi există instabilitate legislativă şi risculprivind impozitarea supli­men­tară, iar banii se îndreaptă cătrealte pieţe din regiune. Pe termen lung decalajul faţă de pieţelemature se va recupera însă contează dacă în două luni sau peste 10ani. Dacă comparăm volatilitatea bursei din România şi profitulprobabil că este o afacere mai bună decât alte pieţe", spune FlorinIlie, directorul departamentului pieţe de capital din cadrul INGBank.

Alegerile din SUA au dus bursele americane din nou lamaxime
Dow Jones Industrial Average (DJIA), indicele celor mai importante30 de companii listate pe bursele americane, a închis luni la11.144 de puncte, apropiindu-se la mai puţin de 1% de maximul dinaprilie. Indicele american a câştigat peste 11% de la începutullunii septembrie.
"În SUA lumea mizează pe pier­derea majorităţii de către democraţişi speră să vină republicanii care sunt cunoscuţi că susţin maimult mediul economic şi financiar decât structurile sociale.Republicanii ar putea fi mai îngăduitori cu băncile de investiţiipe care Obama vrea să le reglementeze mai strict. Eforturilebăncilor centrale de a goni investitorii de pe monedă spre activedau rezultate. Dobânzile mici au încurajat lumea să-şi goleascăconturile din depozitele bancare şi acest lucru cred că ar trebuisă se întâmple şi la noi pentru că dobânzile nu sunt realpozitive", consideră Mănăilă.
Bursa britanică se află cu 2,7% sub maximele anuale, cea francezămai are de recuperat doar 5,5%, în timp ce piaţa din China a urcatsem­nificativ în ultimele luni şi se situează în prezent cu 0,9%sub nivelul maxim din aprilie.

"Percepţia de risc a investitorilor a mai scăzut de la problemeledin Grecia plus că lumea uită. A fost pus în aplicare la nivelulstatelor europene un mecanism de urgenţă care deşi nu a fostfolosit, există. Grecia încă nu a intrat în default şi nicio ţarănu a ajuns în situaţia Greciei. S-au luat nişte măsuri şi nu s-aupetrecut scenariile negativiste care se preconizau. Cel mai răupentru oameni nu este răul, ci necunoscutul", explică FlorinIlie.
Bursa celei mai importante economii din Europa, cea a Germanieieste printre puţinele la nivel internaţional care au reuşit sădepăşească maximele anuale, si­tuându-se cu 3,2% peste cele dinaprilie.
"Nu cred că revenirea va fi una imediată, dar investitorii încep săvadă luminiţa de la capătul tunelului şi cred că de data aceasta vafi de lungă durată", spune Mănăilă.

Cele mai performante şi dinamice burse din regiune suntde stat
Bursa din Turcia şi cea din Po­lonia, care sunt deţinute şisprijinite de stat, înregistrează cea mai bună evoluţie dinregiune, cu o creştere de aproape 19% şi respectiv 4,2% de lacăderea burselor interna­ţionale din urmă cu şase luni.
Piaţa din Varşovia este liderul din Europa în ceea ce priveşteofertele publice iniţiale.
De cealaltă parte, bursa din Turcia a atins în prezent valori carele depăşesc cu mult şi pe cele din 2007 sau 2008, faţă de caremajoritatea pieţelor înregistrează încă decalajesemnificative.

Faţă de minimele atinse la finele anului 2008, indicele turcesc ISE100 a adus un randament de circa 218% şi de la începutul anului s-aapreciat cu 33,4%.
"În Turcia, preşedintele bursei are rang de ministru şi este pus deguvern. Din această cauză este foarte ascultat de autorităţile deacolo cărora le expune toate ideile pentru a dezvolta piaţa. Pluscă ei nu sunt în Uniunea Europeană şi au mai multă flexibilitate,nu trebuie să respecte regulile comunitare. Bursa din Turcia făceaanul trecut tranzacţii de 10 miliarde de dolari pe zi pe segmentulinstrumentelor cu venit fix", spune Adrian Mănăilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO