Burse - Fonduri mutuale

Bursele scad: Cotaţia petrolului pierde 17% într-o lună şi cade aproape de nivelul de dinaintea înţelegerii OPEC din noiembrie

Bursele scad: Cotaţia petrolului pierde 17% într-o...

Autor: Dan Grigore Ivan

23.06.2017, 00:07 1767

♦ La Bucureşti acţiunile OMV Petrom au minus 9% în ultima lună ♦ Cotaţiile petroliere au scăzut în ultima perioadă şi din cauză că Agenţia Internaţională pentru Energie a publicat stocuri în scădere ♦ Investitorii rămân atenţi pe termen mediu la supraoferta de petrol la nivel global ♦ Preţul petrolului are o depreciere de peste 20% faţă de cel mai mare preţ atins anul acesta.

Tensiunile din Orientul Mijlociu sau discuţiile în legătură cu noi reduceri concertate ale producţiei de petrol din partea membrilor sau non-membrilor OPEC au fost umbrite de producţia ame­ricană peste aşteptări şi de stocurile încă la niveluri record, elemente ce au împins în jos cu până la 16,5% cotaţia aurului negru în ultima lună.

Mai mult, Libia şi Nigeria, state exceptate de la reducerile OPEC, şi-au mărit producţia considerabil recent, în cazul ţării cu capitala la Tripoli ajungând chiar la maximul ultimilor patru ani.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai valoros emitent local de la Bucureşti, au scăzut cu aproximativ 9% în ultima lună pe fondul scăderii accentuate a aurului negru. Capitali­zarea bursieră a Petrom este în prezent în jurul a 17,4 mld. lei (3,78 mld.euro), după ce de la începutul acestui an valoarea de piaţă a SNP a crescut cu 17,82%, în linie cu indicele BET.

Scăderea puternică a preţului petrolului a făcut din ultima perioadă una violentă pentru majoritatea com­pa­niilor din domeniu, iar sectorul ener­getic a oferit cele mai slabe perfor­manţe de la începutul acestui an pe pieţele de capital consacrate. Indicele S&P 500 a crescut cu 8,8%, iar indi­cele S&P Energy a scăzut cu 14,9% în 2017, în vreme ce situaţia europeană este re­la­tiv aceeaşi, după ce indicele Euro­STOXX Energy a scăzut cu aproape 10%, iar indicele EuroSTOXX 600 s-a apreciat cu peste 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO