Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional: Cel mai mare manager de bani din lume: Fondurile de indici democratizează investiţiile

Barbara Novick, cofondator şi vicepreşedinte al BlackRock

Barbara Novick, cofondator şi vicepreşedinte al BlackRock

Autor: Dan Grigore Ivan

13.01.2017, 00:02 399
Barbara Novick, cofondator şi vicepreşedinte al BlackRock, cel mai mare fond de investiţii al lumii, cu ac­tive în administrare de 5.100 miliarde de dolari, recla­mă, într-o opinie pentru cotidianul american The Wall Street Journal ofensiva întreţinută de mediul academic cu privire la fondurile de investiţii care urmăresc indicii bur­sieri, fiind de părere că aceasta elu­dează logica econo­mică şi nu au un suport factual. Ea consi­deră că Ex­change Tra­ded Funds (ETF), fon­durile care permit unui in­ves­titor mic o ex­punere pe un indice ce conţine şi peste 500 de com­pa­nii, oferă di­ver­sificare şi automat re­du­cerea ris­cului in­vesti­ţional pen­tru o taxă re­dusă, ceea ce duce la o de­mo­cratizare a acti­vi­tăţii in­ves­tiţio­nale.

Novick face referire la stu­diile economiştilor Martin Schmalz de la Univer­sitatea Mi­chi­gan şi Sahil Raina de la Uni­versitatea Al­berta, prin care cei doi sunt de părere că practica in­ves­tiţiilor în indici con­duce la diminuarea com­petiţiei între companiile parte constituentă a indi­celui. Un ETF este un fond deschis de investiţii listat care urmăreşte performanţa unui indice recunoscut de acţiuni. Principalul argument pentru care sunt preferate de investitori este faptul că, prin structura lor, ETF-urile com­bină avantajele unui fond deschis cu cele ale unei ac­ţiuni tranzacţionate.

 Mai exact, se pot vinde şi cum­păra de pe Bursă şi nu de la administrator sau bancă, aşa cum se întâmplă în cazul fondurilor deschie. Aceste instrumente le permit investitorilor să reacţioneze mult mai rapid la mişcările de pe Bursă şi să cumpere sau să vândă acţiuni ETF în aceeaşi zi, spre deosebire de fondurile deschise, care cer adesea comisioane ridicate de subscriere sau de retragere.

Profesori de Drept din cadrul universităţiilor americane Chicago şi Yale propun, în vederea limitării acestui fenomen, interzicerea managerilor acestor fonduri să voteze în numele acţionarilor şi limitarea expunerii ETF-urilor la o singură companie per sector din respectivul indice.

Novick este de părere că astfel de propuneri suferă de o fractură logică şi sunt împotriva naturii economice, intrând în coliziune directă cu ideile enunţate de economistul american Harry Markowitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1990, cel care a demonstrat importanţa diversificării prin Teoria Modernă a Portofoliului, ceea ce a declanşat o revoluţie în industria financiară la acea vreme.

Aşadar, dacă astfel de propuneri se vor materializa în legi, Novick avertizează că principalele avantaje ale acestor fonduri vor fi amputate, iar cei care vor suferi primii vor fi tocmai investitorii mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO