Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Lyft, competitorul Uber pe piaţa americană, ţinteşte o evaluare de 20 miliarde de dolari în ceea ce ar putea fi cea mai mare listare a unui startup de pe Wall Street

Business internaţional. Lyft, competitorul Uber pe...

Autor: Tibi Oprea

19.03.2019, 00:05 223

Compania americană de transport la cerere Lyft, cel mai mare competitor al Uber pe piaţa americană, caută să obţină 2,1 mld. dolari într-o ofertă publică iniţială (IPO), care ar evalua firma la aproape 20 de miliarde de dolari, cea mai mare listare a unui startup de la oferta de listare Snapchat (SNAP) din 2017, potrivit Bloomberg.

A doua cea mai mare companie de ridesharing din SUA oferă 30,8 milioane de acţiuni la preţuri cuprinse între 62 de dolari şi 68 de dolari.

Luând în considerare valoarea maximă a unei acţiuni şi includerea unui potenţial de alocare a acţiunilor către investitori, Lyft ar atinge o evaluare de piaţă de 19,6 miliarde de dolari, bazată pe numărul total de acţiuni restante în urma Ofertei Publice Iniţiale, potrivit documentului de listare.

Ulterior listării, Lyft va fi controlată de co-fondatorii Logan Green şi John Zimmer. Cei doi vor emite acţiuni de categoria B, care vor fi egale cu drepturile de vot pentru 20 de acţiuni ordinare.

Tranzacţia va fi intermediată de JP Morgan Chase & Co., Credit Suisse Group şi Jefferies Financial Group, cu mai mult de 20 de alte bănci participante. Acţiunile vor fi listate pe bursa americană electronică NASDAQ sub simbolul LYFT.

Incluzând banii obţinuţi din IPO, precum şi o posibilă diluare a acţiunilor, Lyft se aşteaptă ca evaluarea totală a companiei să se ridice la 21-23 de miliarde de dolari, potrivit unei surse a Bloomberg, comparativ cu 20-25 miliarde de dolari cât a prevăzut anterior.

Depunerea ofertei la SEC (Securities & Exchange Commission) înaintea competi­torului Uber, cea mai mare companie de ridesharing din lume, oferă Lyft un avans în cursa listărilor, dat fiind faptul că Uber intenţionează să facă publice planurile de listare în aprilie.

Compania Uber ar putea fi evaluată la 120 de miliarde de dolari într-o IPO, ceea ce ar putea clasa oferta în top cinci din toate timpurile în funcţie de dimensiune.

Reprezentanţii Lyft au preconizat în documentul de listare o creştere a cheltuielilor, fapt care va îngreuna „realizarea sau menţi­nerea profitabilităţii în viitor“.

Instabilitatea profitabilităţii vine şi ca urmare a faptului că activitatea Lyft se bazează pe transport (inclusiv cu biciclete şi scutere), în timp ce Uber urmăreşte şi livrarea de produse alimentare şi de marfă sau transportul cu scutere, biciclete electrice şi chiar maşini zburătoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO