Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional: Pieţele financiare nu mai cred în visele Rezervei Federale americane

Business internaţional: Pieţele financiare nu mai cred...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2017, 00:04 446
Fed navighează astfel contra curentului, pentru că noi date macroeconomice trezesc temeri privind revenirea economiei americane şi a celei globale. Un motiv de optimism: bănci mari precum Goldman Sachs şi Société Générale asigură că pieţele emergente, în urmă cu câţiva ani victime ale politicii monetare americane, au acum suficientă forţă se reziste schimbărilor făcute de Fed.

Un pierzător remarcabil în această situaţie este dolarul, „omul bolnav al monedelor”, după cum îl descrie Bloomberg.

Banca centrală americană a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază în decembrie anul trecut şi martie anul acesta. Săptămâna aceasta Fed a ridicat dobânda, aşa cum toată lumea s-a aşteptat, cu încă 25 de puncte de bază, la 1-1,25%, şi a alimentat aşteptările că urmează încă o majorare până la sfârşitul anului. Însă investitorii în obligaţiuni s-au arătat sceptici că acest lucru se va întâmpla deoarece date publicate miercuri arată că inflaţia continuă să înceti­nească, iar vânzările de retail rămân blocate într-o viteză inferioară.

Vânzările de retail ca indicator economic sunt importante deoarece chel­tuielile populaţiei repre­zintă două treimi din eco­nomia americană. Acestea au înregistrat în luna mai cea mai mare cădere din ultimele 16 luni.

În apărarea Fed-ului, oficialii instituţiei spun că sunt îngrijoraţi că nivelul scăzut al şomajului din prezent ar putea aprinde inflaţia în orice moment şi că nu vor să fie prinşi cu garda jos şi forţaţi să majoreze dobânzile mai brutal. Fed şi-a menţinut perspectiva privind dobânzile chiar dacă şi-a diminuat estimarea pentru inflaţia de anul acesta de la 1,9% la 1,6%, sub ţinta instituţiei, de 2%. Preşedinta Fed Janet Yellen a sugerat că încetinirea s-ar datora unor factori trecători precum ieftinirea serviciilor de telefonie mobilă şi a unor medicamente.

Preţurile de pe piaţa obligaţiunilor arată că probabilitatea unei noi majorări de dobândă anul acesta s-a redus în câteva săptămâni de la 60% la 40%.

Cel mai mare pierzător în această situaţie este dolarul, notează Bloomberg. Moneda americană s-a depreciat anul acesta în raport cu 29 din 31 de monede urmărite de Bloomberg. Mai slab decât dolarul au evoluat doar realul brazilian şi dolarul Hong Kongului.

Dobânzi mai mari sunt în mod normal bune pentru o monedă, dar evoluţia dolarului sugerează că traderii văd şanse slabe ca Fed să mai majoreze o dată dobânda anul acesta.

Aceasta dacă nu cumva administraţia lui Trump reuşeşte să depăşească turbulenţele de la Washington şi îşi implementează agenda fiscală pro-creştere.

Un ritm mai lent al înăspririi politicii monetare în SUA ar putea susţine cererea pentru activele pieţelor emergente, care ademenesc investitorii cu promisiunea unor randamente mai mari, dar mai riscante. Rezultatul situaţiei din SUA este că monedele din America de Sud s-au întărit după ce Fed şi-a anunţat noile decizii.

Strategii grupului bancar american Goldman Sachs spun că pieţele emergente lucrează la propria apărare contra şocurilor măjorărilor de dobândă din SUA, cu ţări precum Brazilia punând deja frână creditării.

Goldman Sachs se alătură astfel mai multor bănci, printre care Societe Generale, care spun că economiile emergente au acum resurse să reziste înăspririi politicii monetare în SUA, scrie Reuters. China ar sta mai prost, din punctul de vedere al datoriilor, dar şi aici acumularea lor a încetinit.

„Mixul de balanţe externe mai puternice, dobânzi reale ridicate şi grad de îndatorare în scadere înseamnă că pieţele emergente ar trebui să reziste şocurilor graduale din partea dobânzilor americane dacă Fed va încerca să normalizaze în continuare politica”, spune Jane Wei, analistă la Goldman.

Îngrijorări privind încetinirea economiei americane sau a celei mondiale împing în jos preţurile petrolului, cu potenţial negativ pentru economii precum Rusia, dependentă de exporturile de hidrocarburi. Ca rezultat, acţiunile ruseşti au fost ieri campioane la pierderi în grupul pieţelor emergente. La scăderile de pe bursă a contribuit şi creşterea riscului ca SUA să-şi extindă sancţiunile aplicate Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO