Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional: un activ de refugiu pierde 0,6% după anunţul de îngheţare a producţiei de petrol

Business internaţional: un activ de refugiu pierde 0,6%...

Autor: Dan Grigore Ivan

30.09.2016, 00:00 134

Yenul japonez – considerat activ de refugiu, s-a depreciat cu peste 0,6% în faţa monedei americane după anunţul OPEC privind încheierea unui acord ce stabilieşte îngheţarea producţiei de petrol la un nivel de 32,5 milioane barili pe zi. 

Astfel, vestea venită din Algeria, locul în care s-au întâlnit cei 14 membri OPEC, a mărit apetitul pentru activele mai riscante, iar cererea pentru active precum yenul sau aurul s-a diminuat.

În ciuda faptului că Banca Japoniei este angrenată într-o strategie de relaxare monetară, yenul s-a apreciat cu 19% de la începutul acestui an – perioadă marcată de altfel de un peisaj politico-financiar agitat, transformându-se într-un obstacol pentru exporturile japoneze. Aprecierea monedei nipone s-a reflectat în evoluţia princiaplului indice bursier japonez. De la începutul acestui an, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 12,29%.

Recent, Haruhiko Kuroda - guvernatorul Băncii Japoneze, a declarat că ţinteşte un nivel al inflaţiei de aproximativ 2% şi un prag de 0% pentru randamentele obligaţiunilor pe 10 ani. Programul de achiziţionare de bonduri râmâne în continuare la 80.000 miliarde yeni (787 miliarde dolari), însă dacă situaţia o va impune, acest nivel poate fluctua. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO