Burse - Fonduri mutuale

”Buturuga mică răstoarnă carul mare”. Scandalul Cambridge Analytica a prăbuşit acţiunile Facebook cu peste 5%. Mai bine de 20 de miliarde de euro au fost şterse din capitalizarea de piaţă a reţelei de socializare

”Buturuga mică răstoarnă carul mare”. Scandalul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.03.2018, 15:43 10220

Acţiunile Facebook au scăzut cu 5% înainte de deschiderea pieţei, după ce firma de cercetare politică Cambridge Analytica a folosit site-ul pentru a recolta nelegitim aproximativ 50 de milioane de profiluri de utilizatori, relatează Business Insider.

Potrivit Markets Insider, preţul acţiunilor Facebook se ridica la 177,66 de dolari înainte de deschiderea pieţei, fiind în scădere de la 185,09 dolari per acţiune de vineri. Din cauza acestei scăderi, compania pierde peste 20 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă.

Reţeaua de socializare Facebook se află sub presiuni uriaşe din partea parlamentarilor din SUA şi din Marea Britanie, asupra modului în care gestionează datele utilizatorilor şi modul în care aceste date pot fi manipulate pentru publicitatea politică vizată.

Publicaţiile The Guardian şi The New York Times au comunicat că firma de cercetare politică Cambridge Analytica a accesat date de la 50 de milioane de utilizatori Facebook în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016 fără permisiunea companiei şi a folosit aceste date pentru publicarea anunţurilor politice foarte bine redirecţionate pe reţeaua de socializare.

 „Am exploatat Facebook-ul pentru a recolta milioane de profile ale oamenilor pentru a ne ajuta de ceea ce ştim despre ei ”, a spus Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica a reuşit să acceseze datele după ce a colaborat cu un profesor de psihologie al Universităţii din Cambridge, Aleksandr Kogan şi cu firma sa Global Science Research (GSR) în 2014.

GSR a dezvoltat o aplicaţie „thisisyourdigitallife”-„aceasta este viaţa ta digitală”, care a examinat activităţile utilizatorilor Facebook.

 Cele două companii, Cambridge Analytica şi GSR au plătit aproximativ 270.000 de oameni pentru a descărca aplicaţia şi pentru a completa un test de personalitate.

În cele din urmă, Facebook a aflat despre aplicaţia dezvoltată de GSR şi le-a cerut să şteargă datele colectate despre utilizatorii reţelei, însă The New York Times a constatat că Cambridge Analytica încă deţinea majoritatea datelor.

După ce a fost anunţată publicarea poveştii, Facebook a suspendat companiile de la platforma sa în cursul zilei de vineri.

Senatorul american Marco Rubio a spus că „Facebook a acţionat ca şi cum ar fi fost deasupra legii”, iar Damian Collins, un politician britanic care supraveghează o investigaţie colectivă a comisiilor împotriva ştirilor false, a declarat duminică despre această mişcare că „firma Cambridge Analytica a înşelat în mod deliberat parlamentarii cu privire la utilizarea datelor de pe Facebook”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO